Hvordan takler du svære følelser?

Mange menneskers håndtering af svære følelser gøres med usund positivitet, hvor du ikke har en accept er svære følelser.

Usund positivitet kan skade dig, når du går igennem svære ting i livet. Ved altid at flytte fokus fra de svære følelser over på at du skal finde det positive eller meningsfulde i det svære du gennemlever, får du ikke den omsorg og støtte som du har brug for.

Forestil dig, at du har mistet din far eller mor når de er 65 eller 70 år. Der er mange svære følelser der følger med et tab. Reagerer du med tanken “jamen de var jo også gamle og det var deres tid”. Eller reagerer venner med “Se på det positive, så skal du ikke gå og passe på dem, når de bliver syge eller demente”. De reaktioner – både fra dig selv og dine venner – giver ikke plads til din naturlige sorg og de svære følelser, som kommer efter at du har mistet en forælder.

Håndtering af svære følelser

De svære følelser, der følger med fx sorg bliver afvist. Du kan ikke få støtte og trøst fra dine nærmeste. For du skal jo være taknemmelig for at din forælder ikke led eller blev syg. Din håndtering af svære følelser er vigtig for, at du kommer godt igennem tab og sorg.

Det kan også være, at du stadig har din forælder men at din mor eller far har fået demens. Her kan du opleve, at dine venner reagerer med “hvor er du heldig, at du stadig har din mor/far”. Det er meget hårdt langsomt, at se sin far/mor forsvinde væk. Det er sorgfuldt at besøge en forælder, som ikke kan genkende dig eller som du ikke kan genkende mere. Det er også en sorgfuld proces, som der ikke bliver plads til at dele med andre, når de reagerer med usund positivitet.

Sorg – skriveøvelse

Hvorfor er positivitet usundt?

I værste fald bliver dine svære følelser afvist, ignoreret eller sågar latterliggjort. Du får ikke den følelsesmæssige støtte, som du har behov for i en svær situation. Du lærer ikke håndtering af svære følelser.

Sorg, vrede, skuffelse er svære følelser at acceptere

Når du kæmper med sorg over, at have mistet en du har elsket, financielle vanskeligheder, at du er blevet fyret fra et job eller sygdom, og du bliver fortalt, at du skal se på det positive i det, så føles det decideret ondt. Det er muligt at være optimistisk, når du står over for noget der er svært også, når du står over for tab eller traumer, men det skal bare ikke være det eneste fokus. Du skal lære håndtering af svære følelser. Du skal øve, at give dig selv plads til de svære følelser. Er du pårørende til en, der går igennem noget svært, skal du give dem plads til de svære følelser. Du skal ikke med det samme møde deres følelser med “ej det kunne være meget værre” eller “lad nu være med at være så hysterisk”. Accept er svære følelser.

Ej det gør jeg da ikke!

Når jeg stiller det op så kategorisk, tænker du sikkert “Nej det kunne jeg da aldrig finde på!”. Alligevel er det faktisk ret normalt i Danmark, at du mødes af usund positivitet, når du står i svære situationer.

Grundholdningen i Danmark er, “vi har det da meget godt i kongeriget Danmark og det bør vi være taknemmelige for”. Det er nærmest kommet ind med modermælken.

Prøv at vær nysgerrig på, om du måske alligevel selv kommer til at reagere med usund positivitet næste gang en ven eller veninde fortæller dig om noget svært. Vær opmærksom på din håndtering af svære følelser. Eller næste gang du selv står i en svær situation. Hvad siger du egentlig til dig selv?

Nogle af tegnene på at du selv gøre det kan være:

ADHD-bog. Følelser og ADHD

Hvordan Udtrykker Du Sund Positivitet?

Når du har opdaget usund positivitet er det vigtigt, at du anerkender, hvad der er der sker. Både hvis du selv gør det eller hvis du opdager andre gør det. Accept af svære følelser er en måde at være god til håndtering af svære følelser.

Du kan prøve at lære at lytte til dine svære følelser, skriv dem ned, tegn dem ud, find måder at udtrykke dem på, så de får plads.

Står du i en svær situation, kan du tænke over hvad der er normalt at føle i sådan en situation? Hvad vil andre føle?

Det er ok at mærke flere følelser på én gang. Det er faktisk ret normalt at vi har flere følelser på samme tid.

Prøv at lytte mere, når andre fortæller dig om sværere følelser, fremfor at hoppe til løsninger eller egne fortællinger med det samme.

Prøv at mærke efter, hvordan du faktisk har det. Du kan fx lave følelseshåndteringsøvelserne fra E-bogen “ADHD – min Superpower” (se linket ovenfor).

Har du lyst til at få flere inspirerende artikler, så tjek vores hjemmeside ud, eller meld dig til vores mail-liste og start din vej mod forandring! 

Du er velkommen til at kontakte os på vores sikre e-mail: terapi@minterapi.dk eller ringe til os på telefonnummer 30911771.

De bedste hilsner

Psykolog Siri Wessel Wetlesen

Specialpsykolog i Psykiatri, Stressbehandling, Angst, Depression, ADHD, Autisme og Behandling af Personlighedsforstyrrelser.

Psykologklinik nær København, i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland, Hornbæk

MinTerapi anvender cookies. Cookies indeholder information, som kan bruges til f.eks. statistik, registrering af hvilken browser en bruger benytter, m.v. Den information, vi indsamler via cookies, bliver udelukkende brugt internt i MinTerapi. En cookie på MinTerapi kan ikke indsamle oplysninger på din computer, og den kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Hvis du ikke er interesseret i, at cookies bliver lagret på din computer, skal du ændre indstillinger i din browser.  Læs mere