Sorg og glæde

Forbedre dit liv, MinTerapi, Selvudvikling, Sorg, Tilgivelse

Sorg og glæde

Sorg – men hvordan? Som psykolog møder vi nogle gange mennesker i sorg. Hvordan vi som mennesker takler sorg, er meget forskelligt og styres af blandt andet vores kerneantagelser, som vi nogle gange har helt tilbage fra barndommen. Hvordan oplever du tristhed og sorg? En knugende fornemmelse i brystet eller maven eller en anden form […]

Sorg – men hvordan?

Som psykolog møder vi nogle gange mennesker i sorg. Hvordan vi som mennesker takler sorg, er meget forskelligt og styres af blandt andet vores kerneantagelser, som vi nogle gange har helt tilbage fra barndommen.

Hvordan oplever du tristhed og sorg?

En knugende fornemmelse i brystet eller maven eller en anden form for uro og tristhed. Tillader du følelserne, tænker du på disse fornemmelser som noget der skal gå væk eller bliver du helt opslugt af tristhed.
Kerneantagelser – det du tænker inderst inde
Pernille fortæller at hun ofte har en tristhed, som følger hende. Hun er ikke trist hele tiden, for når hun laver noget, så er tristheden ikke helt så fremherskende. Når den fylder meget, så mærkes den som en tyngde i kroppen, særligt ved bryst og arme. Den giver også Pernille et andet syn på andre mennesker i de svære perioder. Hun bliver træt af at andre hele tiden snakker om alt det de glæder sig over og hun forstår ikke at de ikke kan se at hun har brug for at de tager om hende, giver hende en krammer og spørg hvordan hun har det, men hun siger ikke noget selv, for hun forstår ikke rigtig hvorfor hun har det sådan. Hun har jo ikke som sådan noget at være ked af længere. De har det godt allesammen i familien og lever.

Din opvækst – påvirker din sorgbearbejdelse

Pernille fortæller om en opvækst med forældre som er meget aktive. Der skete altid noget, de skulle altid noget. De har dyrket meget sport som familie og gerne sammen allesammen. Særligt sejlsport og løb. Når en af dem havde det skidt eller var ked af noget, så skulle de bare løbe en tur og så blev det meget bedre. ”Man skal ikke sidde der og synke ned i alt det svære, kom op og rør dig, så bliver humøret bedre”.
Da Pernille er teenager bliver hendes lillesøster ramt i hovedet af bommen på båden. Hun bliver slået omkuld og ryger i vandet. Pernilles far får fat i hende og de får hende op i båden. Herefter foregår et langt redningsarbejde. Hun har slugt meget vand og slaget fra bommen er alvorligt. Pernilles søster er blevet hjerneskadet efter ulykken. Pernilles forældre gør meget ud af at de skal kunne de samme ting, som de kunne før ulykken, de sejler og er meget aktive som altid og sørger for at det kan lade sig gøre med alle mulige hjælpemidler.

Kerneantagelser

Pernilles kerneantagelse er, at hendes følelser og sorg skal aktiveres væk og hun har lært sig at holde sig i gang så hun kan ikke bliver forhindret af sorg og tristhed i at leve sit liv. Det er bare ligesom at sorgen indhenter hende, for den triste fornemmelse i kroppen forsvinder ikke, den tager til og Pernille ved tilsidst ikke hvordan hun skal håndtere dette og opsøger hjælp.Ved at tale om den sorg som Pernille bærer på i forbindelse med ulykken og hendes søsters hjerneskade, kommer hun i kontakt med naturlige følelser af tristhed og sorg over at have ”mistet” den søster hun kendte før ulykken. Den søster som stadig lever og som hun elsker så højt, men som hun skulle lære at kende på ny. 

Sorg = kærlighed

Pernille kan mærke at det heler hende at have plads til sorgen. Det gør relationen til hendes søster endnu mere kærlig. Det gør hendes syn på sig selv endnu mere kærligt. Hun oplever ikke at skulle aktivere sig ud af sorgen og oplever at at kunne være med de svære følelser og gøre dem en del af sit liv.
Det er vigtigt at vi tillader sorgen at få den plads, som den individuelt trænger. Der er ikke én måde at sørge på og derfor heller ikke én opskrift på sorgarbejde. Det som er vigtigt, er at uanset om sorgen er ved tabet af et andet menneske, et job, egne funktionsevner eller andet, så er sorg naturligt. Sorgen er en naturlig proces, hvor vi mennesker finder en ny måde at være i verden på, med de vilkår som kan være givne. Lad sorg være naturligt for dig og andre og hvis du har svært ved at være med sorg så ræk ud efter hjælp og få mulighed for at genfinde naturligheden i denne proces.

Vær med din sorg?

Kan du genkende dig selv i Pernilles fortælling?
Så tøv ikke med at søge hjælp!

Har du brug for hjælp til at komme i gang eller få bearbejdet dit tab, så er du velkommen til at kontakte os på terapi@minterapi.dk

De bedste hilsner

Psykolog Lise Liv Skovgaard

Autoriseret psykolog og mentaltræner, Stressbehandling, Kronisk og Kritisk sygdom, Angst, Depression, ADHD, og Autisme.

Psykologklinik nær København, i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland, Hornbæk

Post Tags :

Psykologi og sorg, Sorg, sorg og glæde

Modtag gratis vores ADHD - ebog: "Gør din ADHD til din Superpower"

Specialpsykolog Siri Wessel Wetlesen

Det vigtigste for mig er, at du føler dig velkommen og tryg i psykologrummet. Samtidig med at du bliver udfordret og udvikler dig igennem samtalerne!

MinTerapi anvender cookies. Cookies indeholder information, som kan bruges til f.eks. statistik, registrering af hvilken browser en bruger benytter, m.v. Den information, vi indsamler via cookies, bliver udelukkende brugt internt i MinTerapi. En cookie på MinTerapi kan ikke indsamle oplysninger på din computer, og den kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Hvis du ikke er interesseret i, at cookies bliver lagret på din computer, skal du ændre indstillinger i din browser.  Læs mere