Brokkeri – hvad gør brok ved dig?

Forbedre dit liv, Livet, MinTerapi, Selvudvikling, Tilgivelse

Brokkeri – hvad gør brok ved dig?

Neurovidenskab om brokkeri. Læs hvordan det påvirker din hjerne at brokke dig.

Neurovidenskaben og brok

Brok, brok, brok, der er alt muligt galt. Har du nogensinde overvejet, hvad der sker i din hjerne når du brokker dig? Neurovidenskabelig forskning har bevist, at neuronerne i vores hjerne kan aktiveres samtidig. Dette betyder, at hver gang du tænker en negativ tanke, sætter det en kaskade af negative tanker og tidligere negative oplevelser i gang i din hjerne. Tusinder af neuroner bliver aktiveret i den proces.

Når du gentagne gange tænker negative og brokker dig, er du med til at vedligeholde disse neurale forbindelser – du holder så at sige motorvejen åben.

Det indebærer, at hvis du bliver ved med at kritisere dig selv, bekymre dig, brokke dig, vil din hjerne have nemmere ved at aktivere den del af din hjerne og hurtigt kunne assistere dig i din negative tænkning, så du kan hive masser af eksempler frem på at din tænkning er sand.

Du bliver dygtig til det du øver dig på!

Igennem hele dit liv er din hjernes neurale forbindelser skabt af det du øver dig på. Du bliver god til det du øver. Det kan være blevet en vane, at du brokker dig eller tænker kritisk om dig selv eller andre. Du er så vant til det, at du ikke engang stiller spørgsmålstegn ved det, eller kan forestille dig, at tingene kan være anderledes.

For eksempel hvis du er fanget i en trafikprop. Du sidder og brokker dig højlydt i bilen over de andre billister. Du forestiller dig, at du kommer hjem og fortæller din kæreste om, hvordan trafikken var ganske forfærdelig. Mens du øver denne samtale i bilen kan du mærke, at dit hjerte banker, din krop spænder op – du kommer i kamp beredskab. Du husker alle de tidligere gange du har oplevet noget lignende og pludselig er din tankestrøm på vej ud af en meget sort tangent.

Hvordan får du brudt de mønstre?

  1. Fang dig selv. Bliv bedre til at fange dig selv, når du er i gang med at brokke dig.
  2. Hold fokus på det du er irriteret over og lad være med at tænke fremad eller tilbage. Bliv i nuet.
  3. Stop med at brokke dig. Ros og anerkend dig selv hver gang det lykkes – du evner at være til stede her og nu!
  4. Vær taknemmelig.

Det er ikke muligt at være taknemmelig samtidig med at du brokker dig – prøv det!

Vær taknemmelig for musikken i radioen, mens du sidder i kø eller at du sidder i en varm bil. Det er lige meget, hvad du er taknemmelig for. Det kan være selv de mindste ting, som du er taknemmelig for.

  1. Lav en ny neural forbindelse.

Du kan påvirke din hjerne. Du kan lave en ny neural forbindelse i din hjerne. Begynd at dyrke nogle positive oplevelser, positive tanker. Jo oftere du husker på de positive oplevelser, desto nemmere bliver det at hoppe ind på det spor i din hjerne.

Læs med Sådan skader negative tanker din hjerne

Valget er dit!

Vil du være den person, som aldrig er tilfreds, som altid kan finde fejl og mangler i andre, dig selv eller verden? Eller vil du være den person, der ser tingene som de er og finder måder at leve med det svære på?

Vi har valgt at dele ud af vores ekspertise via blogindlæg på vores hjemmeside. Kigger du rundt i de mange indlæg, finder du masser af øvelser og artikler lige til at bruge.

Har du lyst til at få flere inspirerende artikler, så tjek vores hjemmeside ud, eller meld dig til vores mail-liste! Du kan også booke en tid til samtale på 30911771 eller vores sikre e-mail terapi@minterapi.dk

De bedste hilsner

Psykolog Siri Wessel Wetlesen

Specialpsykolog i Psykiatri, Stressbehandling, Angst, Depression, ADHD, Autisme og Behandling af Personlighedsforstyrrelser.

Psykologklinik nær København, i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland, Hornbæk

Post Tags :

brok ødelægger, brokker du dig, Brokkeri, femina, psykolog og brok

Modtag gratis vores ADHD - ebog: "Gør din ADHD til din Superpower"

Specialpsykolog Siri Wessel Wetlesen

Det vigtigste for mig er, at du føler dig velkommen og tryg i psykologrummet. Samtidig med at du bliver udfordret og udvikler dig igennem samtalerne!

MinTerapi anvender cookies. Cookies indeholder information, som kan bruges til f.eks. statistik, registrering af hvilken browser en bruger benytter, m.v. Den information, vi indsamler via cookies, bliver udelukkende brugt internt i MinTerapi. En cookie på MinTerapi kan ikke indsamle oplysninger på din computer, og den kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Hvis du ikke er interesseret i, at cookies bliver lagret på din computer, skal du ændre indstillinger i din browser.  Læs mere