ADHD-bog: ADHD hos Kvinder

ADHD, Bog - ADHD min superpower, MinTerapi, Psykolog

ADHD-bog: ADHD hos Kvinder

ADHD hos kvinder I Dette kapitel vil du lære Hvordan ser ADHD ud hos kvinder? De 4 ADHD-typer Hvorfor bliver piger med ADHD overset? Klassiske tegn på ADHD hos piger og kvinder  Konsekvenserne ved uopdaget ADHD ADHD ved kvinder – hvorfor bliver de overset? Overordnet kan ADHD-træk ved kvinder deles i i fire undergrupper.  Den […]

ADHD hos kvinder

I Dette kapitel vil du lære

Hvordan ser ADHD ud hos kvinder?

 • De 4 ADHD-typer
 • Hvorfor bliver piger med ADHD overset?
 • Klassiske tegn på ADHD hos piger og kvinder 
 • Konsekvenserne ved uopdaget ADHD

ADHD ved kvinder – hvorfor bliver de overset?

Overordnet kan ADHD-træk ved kvinder deles i i fire undergrupper. 

 1. Den stille ADHD-pige.
 2. Den impulsive ADHD-pige.
 3. Den hyperfokuserede ADHD-pige.
 4. Den kombinerede type.

1. Den stille ADHD-pige

ADHD kommer forskelligt til udtryk hos piger og kvinder. Der er de stille piger, som er gode til at dagdrømme. De fremstår generte og ser ud som om de hører efter. De får ofte at vide af lærerne i skolen, at de skal være mere aktivt deltagende i timerne. De kan være bange for at blive gjort til grin i klassen, da de måske ikke har fulgt med eller hørt det spørgsmål som læreren har stillet. De bliver kaldt dagdrømmere. De kommer nogle gange også til at misforstå opgaver, da de kommer til at overse et “ikke”, eller overse en af de opgaver, de skal lave. De får derfor kun afleveret noget af det de skal. I gruppearbejde er de også ofte de stille.

Hvordan ser trækkene ud hos en voksen kvinde? 

Voksne kvinder med den stille type betragtes de af andre som introverte. De er stille i større forsamlinger. Måske er det hende, der skal tidligt hjem til børnene eller hunden der ikke kan være alene så længe. Eller hende der er virkelig forberedt til alle møder, men som alligevel er den stille som sjældent byder ind, medmindre hun er 200 % sikker på, at hun har ret.

De strategier, som de lærer sig selv er at overforberede sig. Dobbelt eller trippel-tjekke at de har styr på tingene eller opgaverne, før de bliver afleveret. Når de skal fremlægge ting, har de måske ordret skrevet ned, hvad de skal sige, også holder de sig til manuskriptet. De får andre til at fremlægge det de har lavet, så de slipper for at være i fokus. 

De lader også være med at springe ud i nye opgaver, da de kan have et selvbillede af, at de ikke kan. De føler sig dumme og er meget selvkritiske. Hvis det var muligt at kigge ind i deres hjerner og se hvad der foregår, vil du se, at de har en konstant indre dialog – måske flere – hvor de kritiserer sig selv. En dialog der kører nonstop og som de vænner sig til og derfor nærmest ikke lægger mærke til.

Konsekvenserne af at de stille piger med ADHD ikke får stillet diagnosen er, at de risikerer at blive udbrændte eller deprimerede og et kronisk lavt selvværd.

2. Den impulsive ADHD-pige

Den impulsive ADHD-pige er hende, der som barn er tydeligst for omgivelserne. Det er pigen, der ikke kan sidde stille. Hende der står og hopper i køen. Hende der taler for højt, konstant og ofte uden situationsfornemmelse. Hende der maser sig på og har super svært ved at vente på, at det bliver hendes tur. Hun er ofte hende, der har et klippekort til skadestuen. Hun bliver kaldt drenge-pigen og har måske succes med sport, hvor hun kan bruge sin energi. Det kan også være at hun er temperamentsfuld og ødelægger ting eller råber og skriger, når hun bliver hidsig eller noget ikke lykkes for hende.

Hvordan ser trækkene ud hos en voksen kvinde?

Som voksen er det kvinden ,der ofte får fartbøder, eller som er utålmodig i trafikken og forsøger at finde smutveje i trafikken, ofte uden hun kommer hurtigere frem.

Hun er meget snakkende og det kan føles som om, der ikke er plads til andre end hende selv i samtalen. Hun er impulsiv og har måske risikabel adfærd i forhold til alkohol, stoffer og sex. Det impulsive kan også komme til udtryk i shopping eller i arbejdslivet, hvor hun måske kaster sig over mange projekter – ofte flere end der er tid til. Hun elsker adrenalin, da det er der hendes hjerne føles mest normal. Tempoet er højt og hun kan være irriteret over at andre ikke kan følge med. Hun hopper fra den ene opgave til den næste, måske uden at få færdiggjort tingene. Hun er kendt som den, der iværksætter ting, men ikke den der følger op på dem. Alt nyt virker interessant, men interessen daler hurtigt.

3. Den hyper-fokuserede ADHD-pige

Den hyperfokuserede ADHD-pige forsvinder ofte ind i sin egen verden og er ikke i kontakt med omgivelserne. Hun opdager ikke, at hun skal tisse, er sulten, er tørstig eller er træt. Hun er fuldt ud opslugt af det hun er optaget af og glemmer tid og sted. Hun lukker af for omgivelserne og hører ikke, hvad der foregår uden for sig. Der kan falde en bombe ned lige ved siden af hende, og hun vil ikke opdage det.

Hyperfokus er et ekstremt højt opmærksomhedsniveau, som kan vare i flere timer. Hyperfokus ses ofte ved personer med ADHD, men det er ikke et officielt symptom på ADHD. Kun ét studie har påvist, at personer med ADHD har nemmere ved at have hyperfokus end andre mennesker.

Alle kan forsvinde i noget som interesserer dem. Når du laver noget, som du virkelig elsker, så kan du lukke af for omverdenen og helt glemme tiden. 

Forskellen er, at piger med ADHD kan have mere end svært ved at bryde ud af hyperfokus og skifte deres opmærksomhed over til noget andet. Og det raseri de oplever inden i og omgivelserne måske også oplever, når de bliver afbrudt i deres hyperfokus, er langt værre end andre menneskers reaktion på at blive afbrudt i noget, som de er optaget af. Det er sjældent de kan vende tilbage til deres aktivitet efter de er blevet afbrudt.

Hjernen og hyperfokus

Videnskaben har påvist, at forandringer i frontallapperne (din forreste del af hjernen, som du bl.a. bruger til planlægning og strukturering af din dagligdag) kan fører til hyperfokus. Personer med ADHD har ofte forandringer i frontallapperne. Dette kan betyde, at de får problemer med at kontrollere, hvor meget opmærksomhed de giver til opgaverne.

Et typisk eksempel er, at piger med ADHD kan få meget forskellige karakterer for opgaver inden for samme fag. Når de evner at skabe hyperfokus, kan de få en utrolig høj karakter, men når de ikke kan “bryde igennem opmærksomhedsmuren”, så får de en lav karakter. De kan altså ikke selv vælge, hvornår de er hyperfokuserede.

Hvordan ser trækkene ud hos en voksen kvinde?

Hyperfokus kan føles som et fristed. Der kan du ikke mærke dine opmærksomhedsproblemer. Omvendt er det ikke kun en gave. Hyperfokus har konsekvenser for andre ting. En voksen kvinde med hyperfokuseret-ADHD glemmer almene dagligdagsting såsom at give børnene mad, eller en vigtig 

aftale hun skulle til. På arbejdspladsen kan hun kaste sig over en opgave og glemme alt andet og derfor misse deadlines og vigtige møder. Irritationen over at blive afbrudt mens du er i hyperfokus, bliver ikke mindre med alderen, da du udemærket godt ved at det er i hyperfokus at du laver dit bedste arbejde. Arbejdspladsen kan derimod blive forvirret over, hvorfor du den ene uge kan være enormt produktiv, og den næste får du intet lavet.

Når hyperfokus stopper er der ikke er tid eller energi til at gøre det, der skulle være gjort den dag – såsom at få lavet mad til familien, handlet ind eller gjort rent, eller få besøg af en veninde.

Hyperfokus og høj begavelse

Børn, unge og voksne som er højt begavede og har ADHD med hyperfokus kan være særdeles svære at diagnosticere. De klarer sig bedre i skolen og på arbejdspladsen, da deres høje intelligens betyder, at de har nemmere ved at finde og tillære sig strategier i forhold til deres ADHD-problemer. Evnen til at gå i hyperfokus gør det også sværere, for de kan få udrettet en masse, på meget kort tid og derved kompensere for de vanskeligheder som ADHD’en giver dem.

4. ADHD – Den kombinerede type

Piger med denne type, er som barn både hyperaktive, impulsive og uopmærksomme. De bliver som barn oplevet som støjende og rastløse, uden evnen til at koncentrere sig. Hendes hyperaktivitet viser sig ved at hun piller i ting, er meget snakkesalig og ofte afbryder andre. Hun kan og så være den, der taler konstant uden at kunne blive afbrudt. Hun kan virke dominerende. Hun kan også virke umotiveret og doven. Hun laver kun det, hun selv vil. Som barn kan hun være udadreagerende og overreageret på ting næsten eksplosiv.

Hvordan ser trækkene ud hos en voksen kvinde?

Kvinder med den kombinerede type lærer at kontrollere sig. De kan forsat være dominerende og have et ønske om at styre snakken ved at tale meget og intenst. Den fysiske uro bliver ofte kontrolleret ved at de bider negle, piller ved kuglepenne, doodler mens der er møder eller andre ting, som kan skjules for deres omgivelser. De kan lære at styre deres lyst til at afbryde andre, da de har oplevet den negative sociale konsekvens dette har.

En voksen kvinde med den kombinerede type kan have en tendens til at have mange bolde i luften på én gang, hvilket også kan komme til udtryk i samtaler, hvor hun ikke har svært ved at deltage i flere samtaler eller samtaleemner på én gang. Hun kan være god til at multitaske, da det er en måde at holde hendes ADHD i skak og sørge for at holde hendes energiniveau højt. Ved et højt energiniveau kan hun skjule bagsiden af ADHD’en. Bagsiden kommer ofte til udtryk derhjemme, hvor hun er energiløs og ikke engang kan overkomme at lave aftensmad eller foretage huslige ting i hverdagene. Det er som om hun enten kører i højeste gear eller er gået helt i stå.

Ligeledes med hende eksplosive temperament. Dette kan hun i voksenlivet lære at styre, således at det kun kommer til udtryk i pressede situationer eller indenfor hjemmets fire vægge.

Den kombinerede type bliver nogle gange opdaget, mens hun er barn. Hvis ikke det bliver opdaget der, kan hun lære at kompensere for sine ADHD symptomer som voksen, så de bliver skjulte for andre. Dette er imidlertid den type, der er nemmest at opdage for dem, der er tæt på hende.

Hvornår bliver kvinder diagnosticeret?

Kvinder med ADHD bliver diagnosticeret 11,5 år senere end mænd. Kvinder med ADHD er simpelthen sværere at få øje på. En del vil sige dette skyldes, at kvinder oftere har ADD – altså uden hyperaktiviteten. Hvorfor symptomerne er usynlige for de personer, der er tæt på pigen/ kvinden med ADHD.

Hyperaktivitet?

Hyperaktiviteten kan imidlertid både gå udad og indad. I de gamle selvrapporteringsskemaer er der meget fokus på den udadgående hyperaktivitet – den der er synlig for omgivelserne. Fokus er på om du er urolig på hænder og fødder og har svært ved at sidde stille, rejser dig fra din plads, let bliver distraheret, føler dig rastløs. Den indadgående hyperaktivitet er sværere at fortælle om og at opdage for omgivelserne.

 • For hvad er normalt og hvad er ikke normalt? 
 • Er det normalt, at du har en konstant indre uro? 
 • Er det normalt, at dine tanker hopper? 
 • Er det normalt, at du har flere tanker i hovedet samtidig og du nogle gange bliver forvirret over, hvad du skal gøre først og derfor går i stå? 
 • Er det normalt, at du zoner ud og sidder og drømmer dig væk?

Indholdsfortegnelse

De bedste hilsner

Siri Wessel Wetlesen

Psykologklinik nær København, i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland, Hornbæk

Post Tags :

ADHD, ADHD hos kvinder, ADHD hos piger, ADHD træk hos piger, Psykolog Hellerup, Psykolog Hornbæk, Siri Wessel Wetlesen, Tegn på ADHD hos kvinder

Search

Modtag gratis vores ADHD - ebog: "Gør din ADHD til din Superpower"

Specialpsykolog Siri Wessel Wetlesen

Det vigtigste for mig er, at du føler dig velkommen og tryg i psykologrummet. Samtidig med at du bliver udfordret og udvikler dig igennem samtalerne!

MinTerapi anvender cookies. Cookies indeholder information, som kan bruges til f.eks. statistik, registrering af hvilken browser en bruger benytter, m.v. Den information, vi indsamler via cookies, bliver udelukkende brugt internt i MinTerapi. En cookie på MinTerapi kan ikke indsamle oplysninger på din computer, og den kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Hvis du ikke er interesseret i, at cookies bliver lagret på din computer, skal du ændre indstillinger i din browser.  Læs mere