I denne måned har vi i Psykologklinikken i Hellerup og Hornbæk valgt at have fokus på temaet egenomsorg. Du vil i løbet af måneden kunne læse med på vores blog. Vi giver dig øvelser til at fremme din egen evne til at drage omsorg for dig selv. Giver dig ting, at tænke over. Giver dig eksempler på, hvad du kan gøre, når egenomsorg er svært. Vise dig hvordan dine negative tanker påvirker din evne til egenomsorg. Og meget meget mere.

Egenomsorg er din evne til at passe på dig selv, når du bliver ked af det, eller bange, eller vred. Det er din evne til at berolige dine tanker og derved dig selv.

Negative tanker

Du omkring 60.000 tanker dagligt. Forskerne har fundet ud af, at de fleste af de tanker, vi har er negative tanker. Og ofte gentagelse af negative tanker, hvilket påvirker vores evner til egenomsorg – din evne til at drage omsorg for dig selv i svære situationer.

Tankekontrol = egenomsorg?

Hvor nemt vil dit liv ikke være, hvis du selv kan bestemmer, hvad du tænker på og reagerer på? Hvorfor er det svært, at kontrollere det du tænker på og lægger mærke til?

Har du prøvet, at lade være med at tænke på, at du fx er sulten eller irriteret eller skænderiet du havde med din kæreste i dag? Hvor nemt kan du kontrollere, hvad du tænker på? Har du nogensinde tænkt over det?

Ellers prøv at forestille dig, at du er i en situation, hvor din overlevelse kræver, at du ikke tænker på, at du er bange for at dø… Hvor let vil det være?

Dit kognitive bias afgør din evne til egenomsorg

De fleste af os har masser af tanker, som vi slet ikke lægger mærke til.

60.000 tanker i døgnet er ret mange tanker. De fleste af dine tanker er velkendte tanker. Det har vist sig, at alle mennesker har et mønster i, hvad de tænker og hvad de lægger mærke til. Dette kaldes af psykologer et kognitivt bias. Det er så at sige, de briller du kigger på verden igennem. Hvor kommer dette bias fra? Og hvordan påvirker det din evne til egenomsorg?

Tanke-temaer påvirker din evne til egenomsorg

Dine tanker kan underinddeles i tanketemaer eller tankemønstre. Tanketemaer er overkategorier til dine tanker. Dine tanketemaer bliver aktiveret i forskellige situationer.

Et overordet tema kan være parforhold.

Et eksempel herpå kan være, hvis du er gået fra din kæreste, hvor dit parforholdstema bliver tydeligt for dig. Du har måske en klar forestilling om, hvad et parforhold bør indeholde og hvordan det bør se ud. Hvilket er årsagen til, at du er gået. Du har også et mønster i hvordan du takler problemer i parforholdet og det kommer også fra dit tankemønster om parforhold.

Hvor stammer dine tankermønstre fra?

Det kan være et tankemønster/ tema, som du har nedarvet fra dine forældre og bedsteforældre. Du har som barn observeret den måde dine forældre har været på i et parforhold. Du bliver også påvirket af det de har fortalt om parforhold. Du har fået fortællinger om, hvordan dine bedsteforældre har været i parforhold. På denne måde skaber dine tanker et mønster om, hvordan et parforhold bør være. Et mønster der både skabes ud fra det du ser og det du får fortalt.

Omvendt kan det være et tanketema eller mønster, som du selv har skabt, fordi du ikke ønsker, at leve som dine forældre gjorde. På denne måde bliver dit parforholds-tankemønster også påvirket af dine forældre og deres fortællinger.

Hvor mange tanketemaer har vi?

Dine tanker kan indeholde mange forskellige tanketemaer. Overordnet har vi alle 4-5 tanketemaer som vores tanker bevæger sig rundt i. Disse temaer kan ændre sig igennem vores liv, alt efter hvad vi arbejder med og bliver påvirket af.

Egenomsorg – Første hjemmeopgave

Første hjemmeopgave til dig fra os, er at blive klog på dine tanketemaer – dine mønstre i din tænkning. Disse har nemlig en meget stor effekt på, hvordan din egenomsorg er og hvor godt adgang du har til egenomsorg.

Sæt dig et roligt sted og brug mindst 15 minutter på at svare på disse spørgsmål:

A. Dit udgangspunkt

  1. Hvem er jeg egentlig?
  2. Hvordan beskriver jeg mig selv, som ven, som barn, som forælder, som kæreste, som medarbejder eller som studerende?
  3. Hvad fortæller mine kritiske, negative tanker om mig?
  4. Hvad kan jeg?
  5. Hvad kan jeg slet ikke?
  6. Hvad kan jeg ikke forestille mig at leve uden? Hvad definerer mig?

Skriv ned ukritisk. Ingen svar er rigtige eller forkerte. Svarene må gerne modsige hinanden, for det fortæller dig også noget om dig.

I denne måned har vi i Psykologklinikken i Hellerup og Hornbæk valgt at have fokus på temaet egenomsorg. Du vil i løbet af måneden kunne læse med på vores blog. Vi giver dig øvelser til at fremme din egen evne til at drage omsorg for dig selv. Giver dig ting at tænke over. Giver dig eksempler på, hvad du kan gøre, når egenomsorg er svært.

Egenomsorg er din evne til at passe på dig selv, når du bliver ked af det, eller bange, eller vred. Det er din evne til at berolige dine tanker og derved dig selv.

De bedste hilsner

Psykolog Siri Wessel Wetlesen

Specialpsykolog i Psykiatri, Stressbehandling, Angst, Depression, ADHD, Autisme og Behandling af Personlighedsforstyrrelser.

Psykologklinik nær København, i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland, Hornbæk

www.minterapi.dk/2021/12/30/dobbelt-opmaerksomhed/

www.minterapi.dk/2021/12/23/negative-tanker/

Brug for en dygtig psykolog?
Kontakt os!

Erfarne Og Omsorgsfulde Psykologer. Speciale i Stress, Angst, ADHD, Autisme, Høj Begavelse

Adresse

Følg Os

Nyhedsbrev

Du er tilmeldt nyhedsbrevet Hov noget gik galt. Prøv igen.

© 2024 Copyright MinTerapi -Psykologklinik v. Siri Wessel

MinTerapi anvender cookies. Cookies indeholder information, som kan bruges til f.eks. statistik, registrering af hvilken browser en bruger benytter, m.v. Den information, vi indsamler via cookies, bliver udelukkende brugt internt i MinTerapi. En cookie på MinTerapi kan ikke indsamle oplysninger på din computer, og den kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Hvis du ikke er interesseret i, at cookies bliver lagret på din computer, skal du ændre indstillinger i din browser.  Læs mere