ADHD- Sikkerhedsstrategier

ADHD, Bog - ADHD min superpower, MinTerapi, Øvelser, Psykolog

ADHD- Sikkerhedsstrategier

Sikkerhedsstrategier når du har ADHD Har du nogensinde tænkt over, hvilke strategier du bruger, når din hukommelse fejler? Eller om dine strategier er anderledes end andres? Igennem livet udvikler vi allesammen strategier til at passe ind. Er du vokset op med ADHD, er der nogle bestemte sikkerhedsstrategier som du udvikler. Under mine samtaler med klienter […]

Sikkerhedsstrategier når du har ADHD

Har du nogensinde tænkt over, hvilke strategier du bruger, når din hukommelse fejler? Eller om dine strategier er anderledes end andres? Igennem livet udvikler vi allesammen strategier til at passe ind. Er du vokset op med ADHD, er der nogle bestemte sikkerhedsstrategier som du udvikler.

Under mine samtaler med klienter i psykologklinikken i Hellerup, har jeg indsamlet de mest typiske sikkerhedsstrategier som klienter med ADHD bruger.

Prøv først at tænk over følgende spørgsmål

 • Hvad gør du, når du ikke kan huske, hvad du har lovet?
 • Hvad gør du, når du møder folk for første gang?
 • Hvordan håndterer du det, når du bliver ked af det, vred eller får andre følelser?
 • Har du en tendens til at drømme dig væk?
 • Når du er vant til, at der er ting du glemmer eller overser – hvordan forhindrer du at andre opdager det?

ADHD-sikkerhedsstrategier

 1. Undskylder som første svar på konflikt. Andre har større ret til sandheden end personen med ADHD/ADD, da de godt ved, at de misforstår ting eller oplever verden anderledes end andre. Derfor kan de komme til at opleve at deres version af sandheden ikke er lige så gyldig som andres. Dette kan også give den modsatte reaktion hos personer med ADHD/ADD hvor de bliver en slags retfærdighedsrytter, der vil have ret (som børn bliver de tit karakteriseret som politimanden). Kan også kaldes: Forklar-mig-røv. 
 2. Planlægger A, B, C løsninger.. Hvis nu… så… Fokus på løsninger. Du bliver meget rationelt tænkende og argumenterende, når der er problemer der vækker følelser, hvilket kan komme til virke på andre som om du er en ret koldt person.
 3. Fremtidsforudsigelser/ Magisk tænkning/ Skrækscenarier. Kan både være skrækscenarier eller magisk tænkning eller bare en drømmen sig væk. Det er klassisk at personer med ADHD/ ADD sidder timevis og drømme sig væk i muligheder og skrækscenarier om, hvad der kommer til at ske eller hvordan det ville have været, hvis du havde handlet anderledes, de andre havde været nogen andre. Efterfulgt af det bliver alt sammen godt i morgen. Lige om hjørnet venter lykken. Skrækscenarier. Denne strategi kan både anvendes hele dagen, men bliver specielt markant når personen med ADHD/ADD er træt. Strategien kan neurokemisk forstås som, at personen med ADHD/ADD kan mærke, at nu kan hjernen ikke mere, og for at booste dopamin, der laves om til noradrenalin og adrenalin begynder du, at tænke på alle mulige skrækscenarier. Det kan du bruge timer på indtil du er så udmattet, at du kan falde i søvn. Det kan både foregå inde i dit hoved og nogle gange er det også i samtalen med andre, hvor du fortæller om alt muligt der er uhyggeligt, spændende, mærkeligt når du er træt og egentlig burde gå hjem i seng.
 4. Hold-ud-strategi. Til det ekstreme. Eksemplet med frøen der er i kogende vand. Hvis jeg bare holder ud, så opdager de ikke at jeg er ked af det, træt mv. Du vil helst passe ind, så du holder ud.
 5. Forstår andre først. Personer med ADHD/ADD vil selv så gerne forstås af andre fordi de ofte føler sig anderledes end andre. Derfor er mange personer med ADHD/ADD veltrænet i at forstå og læse/ afkode andre. Ofte bliver ADHD/ADD personens opmærksomhed over i de andre – fx ved at personen kun spørger til den anden, og ikke bringer sig selv ind i samtalen. Eller hvis den anden spørger, hvad med dig, er personen med ADHD/ADD så optaget af at forstå den anden, at personen slet ikke kan svare på spørgsmålet. Det kan også være et slags hyperfokus i nærvær, hvorved den anden person oplever sig selv fuldstændig set og forstået – dette sker ofte når personer med ADHD/ADD bliver forelskede.
 6. Lyver/ joker/ siger ja som første svar på alt. Og så selvom du ikke er trængt op i en krog. Du oplever i starten ikke at du selv lyver, joker, eller kommer til at sige ja til ting, du ikke har overskud til. Ikke engang selvom det er tydeligt for alle andre omkring dig. Det er først senere du opdager det og skammer dig.
 7. Sandhed er vigtigere end andres følelser. Du siger tingene neutralt ud fra dit perspektiv, men andre oplever det du siger med mange følelser. På den måde kommer du til at træde andre over tæerne uden du egentlig vil det. For du mente det neutralt.

Strategierne er udviklet for at kompensere for de vanskeligheder, som din ADHD giver dig. Jeg vil med ovenstående ikke skælde dig ud for, at du bruger de strategier. Strategierne er udviklet fordi du har ADHD og de har været nyttige dengang du var barn. Måske er de ikke nyttige mere? Jo mere viden du har om, hvad du gør, desto bedre stillet er du i forhold til at stoppe med at bruge strategier, der ikke virker for dig i dag.

Kontakt os gerne hvis du ønsker hjælp til din ADHD. Du kan skrive til os på vores sikre email: terapi@minterapi.dk eller ringe på telefonnummer 30911771.

De bedste hilsner

Psykolog Siri Wessel Wetlesen

Specialpsykolog i Psykiatri, Stressbehandling, Angst, Depression, ADHD, Autisme og Behandling af Personlighedsforstyrrelser.

Psykologklinik nær København, i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland, Hornbæk

Post Tags :

ADHD, Psykolog Hellerup, Psykolog Hornbæk, Psykolog og ADHD, Siri Wessel Wetlesen, Tegn på ADHD hos kvinder

Search

Modtag gratis vores ADHD - ebog: "Gør din ADHD til din Superpower"

Specialpsykolog Siri Wessel Wetlesen

Det vigtigste for mig er, at du føler dig velkommen og tryg i psykologrummet. Samtidig med at du bliver udfordret og udvikler dig igennem samtalerne!

MinTerapi anvender cookies. Cookies indeholder information, som kan bruges til f.eks. statistik, registrering af hvilken browser en bruger benytter, m.v. Den information, vi indsamler via cookies, bliver udelukkende brugt internt i MinTerapi. En cookie på MinTerapi kan ikke indsamle oplysninger på din computer, og den kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Hvis du ikke er interesseret i, at cookies bliver lagret på din computer, skal du ændre indstillinger i din browser.  Læs mere