Fællestræk i ADHD og Autisme

Børn, unge og voksne med Autisme og ADHD/ADD har nogle symptomer, der ligner hinanden. Overlappende symptomer gør at det kan være svært at adskille de to diagnoser.

Arvelighed – Gener

Autisme og ADHD kan godt forekomme sammen. Altså at den samme person har begge diagnoser.

Ud fra forskningen ved vi, at ADHD og autisme har en høj arvelighed på mellem 30-75 pct. Forskellen i tallene er afhængig af om forskerne ser ADHD og autisme som en samlet diagnose eller to adskilte diagnoser.

Vi ved at 28-44 pct af voksne, der har fået diagnosen autisme også opfylder kriterierne for ADHD. Kernesymptomerne ved ADHD er en del af diagnosekriterierne for autisme. Autisme og ADHD har altså de samme underliggende neuropsykologiske vanskeligheder. Desuden går nogle af generne igen i både ADHD og Autisme. De har altså samme gener, men da der er mange gener som koder for de to diagnoser, skal du altså have flere gener end kun et, for at have symptomer på ADHD, Autisme eller både ADHD og Autisme.

Polderman et al, udførte i 2014 et tvillingestudie med 17770 tvillinger for at undersøge sammenhængen mellem ADHD og autisme. I deres forskning grupperede de ADHD i to 1) uopmærksomhed og 2) hyperaktiv /impulsiv. I deres studie fandt de, at problemer med skift i opmærksomhed forværres, når en person har begge diagnoser.

Deres konklusioner var:

Hvorfor er der stå stort overlap mellem ADHD og autisme?

ADHD – Gratis E-bog ADHD – min Superpower

Hvad betyder det for dig?

Hvis du har autisme er der stor sandsynlighed for, at du måske også har en eller anden grad af ADHD.

Hvis du har ADHD er det mere usandsynligt, at du også har autisme.

Fremtidig forskning kommer måske til at påvise, at vi skal forstå ADHD og autisme som en samlet diagnose, men med to meget forskellige udtryk. Det kan også være at vi bliver bedre til at kategoriserer ADHD og autisme i sværhedsgrader i stedet for enten har du det, eller også har du det ikke.

Kontakt os gerne hvis du ønsker hjælp . Du kan skrive til os på vores sikre email: terapi@minterapi.dk eller ringe til os på telefonnummer 30911771

De bedste hilsner

Psykolog Siri Wessel Wetlesen

Specialpsykolog i Psykiatri, Stressbehandling, Angst, Depression, ADHD, Autisme og Behandling af Personlighedsforstyrrelser.

Psykologklinik nær København, i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland, Hornbæk

Brug for en dygtig psykolog?
Kontakt os!

Erfarne Og Omsorgsfulde Psykologer. Speciale i Stress, Angst, ADHD, Autisme, Høj Begavelse

Adresse

Navigation

ADHD-Vejlederuddannelse

Følg Os

Nyhedsbrev

Du er tilmeldt nyhedsbrevet Hov noget gik galt. Prøv igen.

© 2024 Copyright MinTerapi -Psykologklinik v. Siri Wessel

MinTerapi anvender cookies. Cookies indeholder information, som kan bruges til f.eks. statistik, registrering af hvilken browser en bruger benytter, m.v. Den information, vi indsamler via cookies, bliver udelukkende brugt internt i MinTerapi. En cookie på MinTerapi kan ikke indsamle oplysninger på din computer, og den kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Hvis du ikke er interesseret i, at cookies bliver lagret på din computer, skal du ændre indstillinger i din browser.  Læs mere