Autisme og ADHD

ADHD, Autisme, MinTerapi, Psykiater, Psykolog

Autisme og ADHD

Fællestræk i ADHD og Autisme Børn, unge og voksne med Autisme og ADHD/ADD har nogle symptomer, der ligner hinanden. Overlappende symptomer gør at det kan være svært at adskille de to diagnoser. Arvelighed – Gener Autisme og ADHD kan godt forekomme sammen. Altså at den samme person har begge diagnoser. Ud fra forskningen ved vi, […]

Fællestræk i ADHD og Autisme

Børn, unge og voksne med Autisme og ADHD/ADD har nogle symptomer, der ligner hinanden. Overlappende symptomer gør at det kan være svært at adskille de to diagnoser.

Arvelighed – Gener

Autisme og ADHD kan godt forekomme sammen. Altså at den samme person har begge diagnoser.

Ud fra forskningen ved vi, at ADHD og autisme har en høj arvelighed på mellem 30-75 pct. Forskellen i tallene er afhængig af om forskerne ser ADHD og autisme som en samlet diagnose eller to adskilte diagnoser.

Vi ved at 28-44 pct af voksne, der har fået diagnosen autisme også opfylder kriterierne for ADHD. Kernesymptomerne ved ADHD er en del af diagnosekriterierne for autisme. Autisme og ADHD har altså de samme underliggende neuropsykologiske vanskeligheder. Desuden går nogle af generne igen i både ADHD og Autisme. De har altså samme gener, men da der er mange gener som koder for de to diagnoser, skal du altså have flere gener end kun et, for at have symptomer på ADHD, Autisme eller både ADHD og Autisme.

Polderman et al, udførte i 2014 et tvillingestudie med 17770 tvillinger for at undersøge sammenhængen mellem ADHD og autisme. I deres forskning grupperede de ADHD i to 1) uopmærksomhed og 2) hyperaktiv /impulsiv. I deres studie fandt de, at problemer med skift i opmærksomhed forværres, når en person har begge diagnoser.

Deres konklusioner var:

  • Kernesymptomerne ved ADHD er en del af autisme
  • Autisme og ADHD har de samme underliggende neuropsykologiske vanskeligheder
  • Autisme symptomer er ikke almindelige, når du har ADHD
  • ADHD symptomer er meget almindelige når du har autisme

Hvorfor er der stå stort overlap mellem ADHD og autisme?

  • De deler samme genetiske sårbarhed.
  • De genetiske faktorer, der spiller en rolle i udviklingen af autisme, spiller også en rolle i udviklingen af ADHD træk.
  • ADHD sammen med autisme findes oftere ved mænd end kvinder.

Hvad betyder det for dig?

Hvis du har autisme er der stor sandsynlighed for, at du måske også har en eller anden grad af ADHD.

Hvis du har ADHD er det mere usandsynligt, at du også har autisme.

Fremtidig forskning kommer måske til at påvise, at vi skal forstå ADHD og autisme som en samlet diagnose, men med to meget forskellige udtryk. Det kan også være at vi bliver bedre til at kategoriserer ADHD og autisme i sværhedsgrader i stedet for enten har du det, eller også har du det ikke.

Kontakt os gerne hvis du ønsker hjælp . Du kan skrive til os på vores sikre email: terapi@minterapi.dk eller ringe til os på telefonnummer 30911771

De bedste hilsner

Psykolog Siri Wessel Wetlesen

Specialpsykolog i Psykiatri, Stressbehandling, Angst, Depression, ADHD, Autisme og Behandling af Personlighedsforstyrrelser.

Psykologklinik nær København, i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland, Hornbæk

Post Tags :

ADHD, Autisme, Autisme og ADHD, Psykolog Hellerup, Psykolog Hornbæk, Psykolog og ADHD, psykolog Siri, Siri Wessel Wetlesen

Search

Modtag gratis vores ADHD - ebog: "Gør din ADHD til din Superpower"

Specialpsykolog Siri Wessel Wetlesen

Det vigtigste for mig er, at du føler dig velkommen og tryg i psykologrummet. Samtidig med at du bliver udfordret og udvikler dig igennem samtalerne!