Egenomsorg er, at kende dine behov

Vi har alle grundlæggende behov. Jeg har i det følgende opstillet de fire mest almindelige behov. Jeg vil bede dig tænke over, hvilke behov, der er vigtigst for netop dig mens du læser dem.

1. Sikkerhed

Hvordan får du sikkerhed? Jo mere sikkerhed, du har behov for, des sværere bliver det at opfylde behovet. Mennesker med et stort behov for sikkerhed, vælger ofte at blive i deres forhold, fordi det er sikkert. Længslen efter, hvordan det kunne have været, forsvinder ikke. Det er ikke sådan, at sikkerhed erstatter kærlighed. Længslen efter den rene vare, kærligheden, går ikke væk, selvom du er sikker på, at I ikke bliver skilt. Kærlighed er noget andet end sikkerhed. Kærlighed er intimitet og ærlighed.

2. Nysgerrighed

Søgen efter nyt. Søgen efter variation. Søgen efter udvikling. Søgen efter at blive klogere. Søgen efter at blive udfordret. Jo mere variation vi søger, des mere omstillingsparate er vi. Hvis vi aldrig bevæger os udover det, vi plejer at gøre, vil verden stå stille, forblive i status quo. Når vi vælger ikke at handle, er det ofte på grund af frygt. Frygt viser sig i alt det, vi ikke gør, ikke tør. Eller det vi afskyr, hader, finder pjattet, latterligt og skørt. Frygt forpester kærligheden. At læne sig ind mod et andet menneske er risikofyldt. Det er derfor, at passion er interessant. Fordi passion er uforudsigelig. Vi ved aldrig helt, hvordan vores partner viser sin passion. Vi ved aldrig, hvor intenst det bliver. Derfor er det interessant og spændende. Hvis du vidste alting, inden det skete, ville du kede dig. Derfor er usikkerhed og variation et menneskeligt behov, som alle søger i større eller mindre grad. Hvor stort behovet for variation er, det er forskelligt fra menneske til menneske. Men de mennesker, der tør tage chancer og leve usikkert, oplever mest.

3. Behovet for at føle sig speciel/betydningsfuld

Vi har alle behov for at føle os specielle og få opmærksomhed. Disse behov kan vi få opfyldt ved:

Negativ opmærksomhed

·     Skabe problemer og drama

·     Tale om problemer til andre end de involverede og undlade at handle på dem

·     Udvikle afhængighed af fx sex, vold, alkohol, medicin, spil og stoffer

·     Skabe en provokerende personlig stil vha. fx frisure, tatoveringer og piercinger

Positiv opmærksomhed

· Være omsorgsfuld

· Være nysgerrig og undersøgende

· Ærlighed og sårbarhed

4. Behovet for at bidrage til verden

Det ligger i menneskets natur, at vi gerne vil bidrage til verden. Vi ønsker både at give og modtage:

I kølvandet på denne gennemgang af menneskets mest almene behov vil jeg opfordre dig til at lægge mærke til dine individuelle behov. Hvilke behov er vigtigst for dig?

Kontakt os gerne hvis du ønsker hjælp. Du kan skrive til os på vores sikre email: terapi@minterapi.dk eller ringe til os på telefonnummer 3091771

De bedste hilsner

Psykolog Siri Wessel Wetlesen

Specialpsykolog i Psykiatri, Stressbehandling, Angst, Depression, ADHD, Autisme og Behandling af Personlighedsforstyrrelser.

Psykologklinik nær København, i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland, Hornbæk

Brug for en dygtig psykolog?
Kontakt os!

Erfarne Og Omsorgsfulde Psykologer. Speciale i Stress, Angst, ADHD, Autisme, Høj Begavelse

Adresse

Navigation

ADHD-Vejlederuddannelse

Følg Os

Nyhedsbrev

Du er tilmeldt nyhedsbrevet Hov noget gik galt. Prøv igen.

© 2024 Copyright MinTerapi -Psykologklinik v. Siri Wessel

MinTerapi anvender cookies. Cookies indeholder information, som kan bruges til f.eks. statistik, registrering af hvilken browser en bruger benytter, m.v. Den information, vi indsamler via cookies, bliver udelukkende brugt internt i MinTerapi. En cookie på MinTerapi kan ikke indsamle oplysninger på din computer, og den kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Hvis du ikke er interesseret i, at cookies bliver lagret på din computer, skal du ændre indstillinger i din browser.  Læs mere