ADHD-symptomer ved voksne?

ADHD/ADD beskrives som en opmærksomhedsforstyrrelse med eller uden hyperaktiv og impulsiv adfærd.

Uopmærksomheden betyder, at du ofte glemmer ting, eller aftaler. Du kan have svært ved at følge instruktioner, da du ikke kan holde opmærksomheden eller hurtigt glemmer det efter det er sagt. Du bliver let distraheret af ting. Eksempelvis kan det være, at du lige var i gang med at vaske op, men opdager at du mangler at gå ud med skraldespanden, også er du på vej ud ad døren med den og glemmer at slukke for vandet.

Hyperaktiviteten kan vise sig ved at du har konstant urolige hænder eller fødder. At du sidder og dimser med ting. Fx kan du ikke lade være med at skille kuglepenne ad.

Impulsiviteten viser sig ved at du afbryder andre, fordi du ikke kan lade være med at sige det du gerne vil sige. Du svarer måske også på spørgsmål, før den anden er færdig med at stille spørgsmålet. Det kan også vise sig ved, at du har svært ved at holde fartgrænsen og altid kører lige lidt for hurtigt.

Sendiagnosticerede voksne med ADHD/ADD

Klienter der i en sen alder bliver diagnosticeret med ADHD/ADD beskriver ofte at de har udviklet en masse strategier til at håndtere opmærksomhedsforstyrrelsen eller deres impulsive og hyperaktive adfærd. De har klaret sig det meste af deres liv, omend de har kunnet se at andre har det nemmere. Eller lettere får tingene gjort.

De problemer som de oftest oplever er:

Energien

Energien svinger og det ene øjeblik har du en masse energi og har nemt ved at fokusere. I din fokusering glemmer du ofte tid, sted og omgivelserne. Du hopper ind i hyperfokus. I det næste øjeblik kan du ikke koncentrere dig eller komme i gang med opgaver. Du føler dig ikke motiveret. Du føler dig måske oven i købet drænet for energi. Du kan ikke selv finde ud af, hvornår du er hvad eller hvad der udløser den ene eller den anden tilstand.

Tips til at styre din hyperfokus

Manglende organisering

Du har svært ved at organisere dit liv. Du har måske prøvet med kalenderstyring? Det kan være det er nemt når du er på arbejde, hvor andre koordinerer og styrer din kalender, men lige så snart du træder ind ad døren derhjemme, så mister du pusten og vil helst ligge på sofaen og lave intet.

Det kan også være at du har handlet ind til ugens aftensmad, men du glemmer hvad du har handlet og ender alligevel med takeaway mad, da du ikke orker eller har lyst til den mad, som du har købt.

Motivation – Psykologien bag

Glemsomhed

Glemsomhed er et problem, som vi ikke taler nok om, når du har ADHD/ADD. Du glemmer vigtige aftaler, datoer eller begivenheder. Du glemmer, at følge op på din veninde som skulle noget spændende eller vigtigt. Du glemmer, at fortælle andre om ting, som du har oplevet til dine venner og som vil kunne interessere dem og gøre, at de lærte dig bedre at kende. Du glemmer fx at kommentere på indhold i andres sms’er, fordi du havde noget, der lige fangede din opmærksomhed, som du syntes var vigtigt at skrive?

Din glemsomhed kan fører til en følelse af at blive afvist. Du får en følelse af, at dine venner ikke vil dig lige så meget som du vil dem. Eller at du ikke kan forstå at andre er tættere med din ven, når du ikke er det. Din glemsomhed påvirker dine sociale evner. Selvom du rigtig gerne vil, så glemmer du ting, der er vigtige for andre. Det betyder, at andre ikke oplever dig som interesseret i dem og deres liv.

Du glemmer, at følge op på ting også ting, som du selv arrangerer. Du har måske oplevelsen af, at du har sagt eller fortalt om ting, men når du taler med dine venner om det, så har du glemt at fortælle dem det. Selvom du kan være overbevist om, at du da har sagt det til dem. Det kan også være at du inviterer til ting, men glemmer at følge op på om de kommer eller faktisk har modtaget invitationen, så du ender med at tro at de kommer, men de er blevet usikre på om de er inviterede eller om begivenheden bliver til noget. Du glemmer måske at svare på sms’er, selvom du tror, at du har svaret på dem?

På denne måde kan du gang på gang opleve, at du bliver afvist af andre. Men hvor det nærmere er din glemsomhed, der spiller ind.

ADHD-bog: Motivation og ADHD

Rundkørslen

Dine tanker kører rundt i en rundkørsel uden veje ud, når du har haft en uoverensstemmelse med en ven. Du gennemtænker samtalen igen og igen. Du overvejer, om du kunne have sagt tingene på en anden måde. Du kan også kører dig selv op og blive vred over at din ven ikke ringer til dig og siger undskyld. Næste gang du ser din ven, tager du måske emnet op igen, og din ven har slet ikke oplevet de dilemmaer og problemer, som du har oplevet. På den måde opdager du, at du igen har været i rundkørslen. Og at samtalen primært foregik i dit hoved og ikke var noget din ven oplevede. Det kan både vække frustrering og lettelse.

Manglende tidsfornemmelse

Hvor vil det være skønt, hvis døgnet havde 28 timer for dig og ikke kun 24 timer, så vil du kunne nå det andre kan nå? Når du skal ud af døren kan det tage alt fra 2 sekunder til 20 minutter. Det kommer an på om du bliver fanget af din hoppende opmærksomhed og går i gang med ting, inden du skal ud af døren. Jeg plejer at sige, at du er tidsoptimist med ADHD. Det er let at hoppe i fælden med, at “det kan jeg da godt lige nå, inden jeg skal ud af døren”. Og pludselig er der gået 20 minutter og du kommer for sent afsted. Eller om du sidder fast, går i stå, går i dvaletilstand. Hvor du egentlig ikke laver noget, men tider er pludselig gået og du burde have været ude af døren for 10 minutter siden.

Er ovenstående genkendeligt? Har du et ønske om at få hjælp til din ADHD/ADD, er du velkommen til at kontakte os.

Du kan skrive til os på vores sikre email: terapi@minterapi.dk eller ringe til os på telefonnummer 30911771

De bedste hilsner

Psykolog Siri Wessel Wetlesen

Specialpsykolog i Psykiatri, Stressbehandling, Angst, Depression, ADHD, Autisme og Behandling af Personlighedsforstyrrelser.

Psykologklinik nær København, i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland, Hornbæk

Brug for en dygtig psykolog?
Kontakt os!

Erfarne Og Omsorgsfulde Psykologer. Speciale i Stress, Angst, ADHD, Autisme, Høj Begavelse

Adresse

Følg Os

Nyhedsbrev

Du er tilmeldt nyhedsbrevet Hov noget gik galt. Prøv igen.

© 2024 Copyright MinTerapi -Psykologklinik v. Siri Wessel