ADHD Medicin voksne

Hvordan får jeg et overblik over ADHD medicin voksne og hvad der måske virker for mig, når jeg har fået en ADHD-diagnose som voksen?

Mange, der har fået diagnosen ADHD/ADD som voksen, har overvejelser, om de skal starte op på medicin. Måske går du også med disse tanker? Nu har du jo klaret dig igennem et helt liv uden medicin. Samtidig er der også en årsag til, at du har fået din ADHD/ADD-diagnose nu.

Det kan være, at du i dit arbejdsliv har haft flere perioder med stress. Du har måske oven i købet oplevet at være udbrændt og er gået ned med stress? Eller det kan være, at du tidligere har fået andre diagnoser såsom angst, depression eller OCD. Og nu har du opdaget at din stress, angst, depression eller OCD måske er kommet pga en uopdaget og ubehandlet ADHD/ ADD.

ADHD Psykiater eller psykolog?

Overvejelser om medicin – ADHD voksne

Hvis du overvejer at tage medicin for ADHD, er det vigtigt, at du får vejledning fra en professionel enten psykiater eller specialpsykolog med viden om psykofarmaka. I Danmark er det psykiatere, der udskriver medicin. Men dine overvejelser om ADHD medicin kan du også diskutere med en specialpsykolog. Specialpsykologer har samme 4-årige efteruddannelse i psykiatrien som en psykiater har og derfor har de også har en stor viden om psykofarmaka.

I denne artikel forsøger jeg at give dig et overblik af nogle af de mest hyppigt anvendte ADHD-medicin præparater til voksne.

Hvordan virker ADHD medicin voksne?

Der er flere områder hvor ADHD medicin til voksne kan hjælpe.

ADHD medicin kan være effektivt til at behandle ADHD-symptomer. Virkningen af ADHD medicin voksne er forskellig fra person til person.

ADHD medicin er ikke en kur mod ADHD!

Medicin løser ikke alle problemerne. Medicin skal kun være en del af behandlingen, og ikke stå alene.

E-bog om ADHD strategier – helt gratis online

ADHD – Gratis E-bog ADHD – min Superpower

ADHD medicin oversigt

Der er flere forskellige muligheder tilgængelige, når det kommer til ADHD medicin voksne. Hvilken medicin der virker bedst for dig er afhængig af, hvordan din ADHD kommer til udtryk.

Oftest vil psykiatere starte med at udskrive det, der kan kategoriseres under gruppen stimulanser. Virker de ikke for dig, eller oplever du for mange bivirkninger på disse, vil psykiateren prøve nogle af de andre nedenfor nævnte præparater.

Typer medicin til ADHD-behandling

Der er 5 typer medicin, der er godkendt til behandling af ADHD:

De første tre præparater kaldes stimulanser. De øger dit niveau af dopamin i din hjerne, hvilket hjælper dit fokus og din koncentration.

De to andre præparat hører under gruppen ikke-stimulanser. Disse øger dit niveau af noradrenalin i din hjerne, hvilket også kan hjælpe dig med at holde fokus og øge din koncentration. Ikke-stimulanser anbefales hvis stimulaner ikke fungerede for dig.

Antidepressiva behandling af ADHD

Desuden kan psykiatere vælge at udskrive antidepressiva præparater til behandling af ADHD-symptomer. Antidepressiv medicin vælger psykiatere ofte at udskrive, hvis du også har symptomer på depression. Virkningen er oftest at de øger niveauet af serotonin i din hjerne, hvilket kan forbedre dit humør og også have en effekt på dit overskud og din koncentrationsevne.

De oftest anvendte antidepressive præparater er:

Derudover kan psykiatere vælge andre præparater for at behandle de vanskeligheder som din ADHD giver.

Sådan virker ADHD-medicin

Det er meget forskelligt, hvordan den enkelte reagerer på ADHD-medicinen. Derfor er det vigtigt at du har en god og ærlig dialog med din psykiater om hvordan du oplever at medicinen virker for dig. Det kan godt kræve lidt tålmodighed, før du lander på det præparat, der har bedst effekt på din ADHD.

Nogen personer med ADHD oplever en hurtig effekt af medicinen. For andre personer tager det længere tid. Husk at ADHD-medicin fjerner ikke din ADHD. Medicinen kan gøre det nemmere for dig at have ADHD og takle de vanskeligheder der opstår pga din ADHD. Medicinen kan også gøre det lettere for dig, at arbejde med de vanskeligheder, som din ADHD giver dig. Det er vigtigt, at du overvejer om du har behov for et forløb med fokus på ADHD-strategier. For på den måde at gøre dig bedst rustet til at håndtere de vanskeligheder, som din ADHD giver dig.

Kontakt os gerne hvis du ønsker hjælp til din ADHD.

Du kan skrive til os på vores sikre e-mail: terapi@minterapi.dk eller ringe til os på telefonnummer 3091771

De bedste hilsner

Psykolog Siri Wessel Wetlesen

Specialpsykolog i Psykiatri, Stressbehandling, Angst, Depression, ADHD, Autisme og Behandling af Personlighedsforstyrrelser.

Psykologklinik nær København, i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland, Hornbæk

ADHD – oversete træk?
ADHD – udredning

Brug for en dygtig psykolog?
Kontakt os!

Erfarne Og Omsorgsfulde Psykologer. Speciale i Stress, Angst, ADHD, Autisme, Høj Begavelse

Adresse

Følg Os

Nyhedsbrev

Du er tilmeldt nyhedsbrevet Hov noget gik galt. Prøv igen.

© 2024 Copyright MinTerapi -Psykologklinik v. Siri Wessel

MinTerapi anvender cookies. Cookies indeholder information, som kan bruges til f.eks. statistik, registrering af hvilken browser en bruger benytter, m.v. Den information, vi indsamler via cookies, bliver udelukkende brugt internt i MinTerapi. En cookie på MinTerapi kan ikke indsamle oplysninger på din computer, og den kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Hvis du ikke er interesseret i, at cookies bliver lagret på din computer, skal du ændre indstillinger i din browser.  Læs mere