Positivitet og Stress

Psykolog, Self-Improvement, Stress

Positivitet og Stress

Mindsk din Positivitet og Oplev mindre Stress Hvordan hænger positivitet og stress sammen? Overskriften provokerer dig måske? Du tænker, at det er sundt at være positiv og gå ind til ting med et positivt mindset. Hvordan kan det at du er positivt indstillet til ting give dig stress? Det burde da give dig mindre stress […]

Mindsk din Positivitet og Oplev mindre Stress

Hvordan hænger positivitet og stress sammen? Overskriften provokerer dig måske? Du tænker, at det er sundt at være positiv og gå ind til ting med et positivt mindset. Hvordan kan det at du er positivt indstillet til ting give dig stress? Det burde da give dig mindre stress og mere overskud at tænke positivt ?

I årevis har vi fået tudet ørerne fulde af at tænke positivt giver dig et bedre liv fra coaches og positiv psykologi. Hvis du bare kan finde det positive i ting, kan du klare alt. Hvor ville livet være simpelt og enkelt, hvis det var så nemt. “Bare tænk positivt, så skal det nok gå”.

Hvornår bliver Positivitet Usundt?

Usund positivitet er troen på at uanset, hvor svært dit liv er lige nu, eller hvor vanskelig en situation du står i, så skal du bevare dit positive sind. Tanken bag er at dit positive sind vil hjælpe dig til at komme igennem situationen. Et positivt sind burde forhindre stress, eller hvordan?

Der er bestemt positive ting ved at være optimist og have en positiv tilgang til livet. Men usund positivitet kan føre til, at du går rundt med en falsk positiv maske på. Hvor du til mennesker omkring dig kun viser, hvor positiv du er og indadtil kæmpe du alene med de svære følelser enhver vanskelig situation også består af.

Positivt Syn på Livet

Du ved, at det at have et positivt syn på dit liv er godt for dit mentale og fysiske helbred. Problemet opstår når livet ikke er positivt. Vi skal alle lære at håndtere svære følelser og oplevelser. Disse følelser er ofte ikke særlig rare. For at undgå stress er det vigtigt, at du lærer at håndtere de svære følelser åbent og ærligt. Når du kun skal have fokus på positivitet, er der ikke plads til de svære følelser. Det er ikke alle situationer, hvor det er muligt at finde det positive, som du kan fokusere på.

Problemet ved at altid skulle finde det positive at rette dit fokus imod – uanset hvad livet byder dig – er, når der ikke er noget positivt i situationen og du samtidig ikke har lært at håndtere de svære følelser. Usund positivitet er, at den tilgang minimere og faktisk helt afviser at følelser kan være andet end de glade og positive følelser.

Usund Positivitet og Stress?

Usund positivitet kan se ud på mange måder.

  • Når du fx bliver fyret fra dit job, og folk omkring dig siger “prøv at se på det positive i det” eller “prøv at bevare din optimisme”. For selvom sådanne kommentarer er ment som omsorg, kan de også være en måde at lukke ned for samtalen om, at det faktisk kan være rigtig ufedt at blive fyret.
  • Når du har mistet fx en kæreste og venner siger til dig “alt sker af en årsag” og “du skal nok finde kærlighed igen, han/hun var bare ikke den rigtige for dig”. Dine venner siger sikkert de ting, fordi de gerne vil trøste dig, men det er også en måde at undgå at tale om det, der faktisk gør ondt. Og det gør ondt at miste.
  • Når du udtrykker at du er ked af noget eller utilfreds med noget, og andre fortæller dig at “du kan også vælge at se på det positive i det”. En sådan kommentar, kan komme til at lyde som en bebrejdelse af dig. At du ikke kan finde ud af at se på de positive ting i livet. Det bliver på den måde din egen skyld, at du har “valgt” at være ked af det eller utilfreds. Vi kan ikke altid vælge at være glade.

Ovenstående er eksempler på hvad andre kan sige. Husk på at kommentarerne ofte er velment og sagt med empati, men de kan have den helt modsatte effekt.

De kan fratage dig muligheden for at få den følelsesmæssige støtte, som du har behov for i en svær situation. De kan stoppe din sunde og normale sorgproces. I stedet kan du føle, at du skal lade som om du er glad og positiv. Vi kan ikke undgå sorg og ting der er svære i vores liv, derfor er det vigtigt at lære at mærke de følelser og bearbejde følelserne for at komme videre i vores liv.

Hvordan kan Positivitet give Stress?

Stress opstår oftest, når vi skal klare tingene alene og vi oplever at andre at ikke støtte os. Når andre møder dig med en udelukkende positivitet og de derved overser det der er svært for dig, giver det følelses af at stå alene med de tunge ting. Når du står alene uden omsorg og støtte i forhold til de svære ting i livet, er det naturligt at du kan føle dig forvirret, bange og stresset. Alle mennesker går igennem svære ting i livet. Og alle har brug for andre at støtte sig op ad. Omsorgen og støtten fra venner og familie kan give dig styrken til at komme videre.

Har du lyst til at få flere inspirerende artikler, så tjek vores hjemmeside ud, eller meld dig til vores mail-liste!

Du er også velkommen til at booke en tid til samtale på 30911771 eller vores sikre e-mail terapi@minterapi.dk

De bedste hilsner

Psykolog Siri Wessel Wetlesen

Specialpsykolog i Psykiatri, Stressbehandling, Angst, Depression, ADHD, Autisme og Behandling af Personlighedsforstyrrelser.

Psykologklinik nær København, i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland, Hornbæk

Post Tags :

Stress og behandling, Stress og positivitet, Usund positivet

Modtag gratis vores ADHD - ebog: "Gør din ADHD til din Superpower"

Specialpsykolog Siri Wessel Wetlesen

Det vigtigste for mig er, at du føler dig velkommen og tryg i psykologrummet. Samtidig med at du bliver udfordret og udvikler dig igennem samtalerne!

MinTerapi anvender cookies. Cookies indeholder information, som kan bruges til f.eks. statistik, registrering af hvilken browser en bruger benytter, m.v. Den information, vi indsamler via cookies, bliver udelukkende brugt internt i MinTerapi. En cookie på MinTerapi kan ikke indsamle oplysninger på din computer, og den kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Hvis du ikke er interesseret i, at cookies bliver lagret på din computer, skal du ændre indstillinger i din browser.  Læs mere