Diagnosesystem

I ICD-11, som er det europæriske diagnosesystem som psykiatere og specialpsykolog anvender, bliver ADHD karakteriseret som en neuro-udviklings-forstyrrelse. Det betyder, at det er en neurobiologisk forstyrrelse, som sandsynligvis har en genetisk struktur. Genetiske forskningsstudier af enæggede tvillinger har påvist, at ADHD har en arvelighed på mellem 80-90 pct https://adhd.dk/hvaderadhd/aarsager-til-adhd/

Hvordan stilles ADHD-diagnosen?

Ifølge ICD-11 kan ADHD-diagnosen kun stilles, hvis du har et vedvarende mønster med uopmærksomhed og/ eller hyperaktivitet og impulsivitet som påvirker din uddannelse, dit arbejde eller din sociale funktion på en negativ måde. En psykiater eller specialpsykolog vil kigge efter om der har været tegn på ADHD i din barndom – dvs. før du fyldte 12 år. Din adfærd i din barndom skal have være påvirket, før en psykiater eller specialpsykolog kan og vil stille diagnosen, da det er en neuro-udviklings-forstyrrelse, som du er født med og ikke noget du udvikler senere i livet.

Din opførsel i din barndom skal således afspejle, at du har ADHD. Der arbejdes på et kontinuum, hvor noget adfærd kan ses som inde for normalområdet og ADHD symptomer ligger uden for normalområdet. En psykiater eller specialpsykolog vil spørge til din evne til at fastholde opmærksomhed, hvor let du blev distraheret, problemer med at organisere og huske ting. Din hyperaktivitet som blandt andet kommer til udtryk i din evne til at kunne kontrollere dine følelser og dine handlinger. De vil også spørge til din impulsivitet, hvilke ting du har gjort hvor der har været en risiko for skade eller konsekvenser for dig eller andre – det kaldes risikoadfærd.

Dernæst vil en psykiater eller specialpsykolog spørge ind til, hvordan ADHD’en påvirker din dagligdag i dag. Det kan være at du har rigtig mange gode strategier, som gør at din ADHD ikke er synlig i dag. Så derfor spørges der også ind til, hvordan din hjerne fungerer. Mange med ADHD kan beskrive en hoppende hjerne, som er konstant på overarbejde og tænker i alle mulige retninger ofte på samme tid. De kan beskrive, at det kan være svært med sociale ting, da de bliver utålmodige og ofte overstimulerede af socialt samvær, da deres hjerne er på overarbejde med al den information som kommer ind.

Spørgeskema for ADHD

Mange bruger ADHD-Rs skemaet for at screene for ADHD. Det er imidlertidig et skema som primært fanger drenge og mænd med ADHD, men ofte ikke piger og kvinder med ADHD. Se spørgeskemaet her: https://www.medibox.dk/templates/medibox/functions/adhd/pages/pa.page.func.adhd.php

Der er altså en tydelig kønsbias i at stille diagnosen for ADHD. Dette betyder, at for at stille diagnosen på piger og kvinder, er det nødvendigt at bruge andre spørgeskemaer som fx det nyopdaterede Brown rating scala for ADHD https://www.brownadhdclinic.com/brown-rating-scales

Brown kigger på følgende symptomer for at stille diagnosen:

ADHD er arvelig, selvom en række miljøfaktorer også kan spille ind, såsom fødselsvægt, om mor har røget og drukket under graviditeten, iltmangel ved fødslen. Et højt indhold af bly i blodet samt kviksølvforgiftning kan også give ADHD-symptomer. Hvordan du som person lærer at takle din ADHD, kan påvirkes af det miljø du er vokset op i. Det er således sandsynligt, at personer med høj begavelse, gode skoler, gode rammer i skolen eller i hjemmet, støttende lærere eller forældre kan være med til, at du som person er bedre til at takle din ADHD, så dine ADHD symptomer som voksen ikke er så tydelige for dine omgivelser.

Læs mere på næste blog om, hvad du skal være opmærksom på.

ADHD-symptomer hos piger og kvinder(Åbner i en ny browserfane)

ADHD – hos piger og kvinder(Åbner i en ny browserfane)

Kontakt os gerne hvis du ønsker hjælp. Du kan skrive til os på vores sikre email: terapi@minterapi.dk eller ringe til os på telefonnummer 30911771

De bedste hilsner

Psykolog Siri Wessel Wetlesen

Specialpsykolog i Psykiatri, Stressbehandling, Angst, Depression, ADHD, Autisme og Behandling af Personlighedsforstyrrelser.

Psykologklinik nær København, i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland, Hornbæk

Brug for en dygtig psykolog?
Kontakt os!

Erfarne Og Omsorgsfulde Psykologer. Speciale i Stress, Angst, ADHD, Autisme, Høj Begavelse

Adresse

Følg Os

Nyhedsbrev

Du er tilmeldt nyhedsbrevet Hov noget gik galt. Prøv igen.

© 2024 Copyright MinTerapi -Psykologklinik v. Siri Wessel

MinTerapi anvender cookies. Cookies indeholder information, som kan bruges til f.eks. statistik, registrering af hvilken browser en bruger benytter, m.v. Den information, vi indsamler via cookies, bliver udelukkende brugt internt i MinTerapi. En cookie på MinTerapi kan ikke indsamle oplysninger på din computer, og den kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Hvis du ikke er interesseret i, at cookies bliver lagret på din computer, skal du ændre indstillinger i din browser.  Læs mere