Dobbelt opmærksomhed

Angst, Depression, Forbedre dit liv, Livet, Selvudvikling, Sorg, Stress, Tilgivelse

Dobbelt opmærksomhed

Hvad tænker jeg og hvad føler jeg? Dobbelt opmærksomhed er vores evne til at kunne adskille fortiden fra nutiden. Mere specifikt at vi kan være opmærksomme på, at en følelse eller tanke, som vi oplever i nuet, kan være forbundet med en oplevelse fra fortiden. Vores oplevelser lagres i både tanker og følelser. Det er […]

Hvad tænker jeg og hvad føler jeg?

Dobbelt opmærksomhed er vores evne til at kunne adskille fortiden fra nutiden. Mere specifikt at vi kan være opmærksomme på, at en følelse eller tanke, som vi oplever i nuet, kan være forbundet med en oplevelse fra fortiden. Vores oplevelser lagres i både tanker og følelser. Det er naturligt at gamle oplevelser vil rejse sig gennem livet. Det er en del af en menneskelig selvreguleringsproces.

Oplevelsen fra fortiden, som præger følelsen i nutiden

Johanna oplevede at blive meget såret som ung. Hun inviterede en masse mennesker til sin 15års fødselsdag. Hun havde arrangeret alle mulige fantastiske ting. Det skulle være en helt særlig aften for de inviterede og hende. 14 dage før hun skulle holde sin fest inviterede Sanne, skolens mest populære pige, til sin 15års fødselsdag. En stor del af de inviterede til Johannas fest begyndte at melde afbud. Johanna gennemførte sin fest med en lille gruppe piger. Hendes tætteste veninder. En del år efter havde Johanna svært ved at invitere til noget. Hun var bange for at alle ville aflyse. Heldigvis begyndte hun igen at invitere til fødselsdage. Hun oplevede at hendes venner og familie gerne ville fejre hende.

Når fortiden kan adskilles fra nutiden

I dag når Johanne inviterer til fest, så oplever hun stadig at blive ramt af en tristhed, sårethed og ubehag, når inviterede aflyser. Hun har gennem samtaler arbejdet med at adskille fortid og nutid. Hun kan nu få den triste fornemmelse og tillade at den, uden at skulle reagere/handle på den. Hun forstår at den tilhører en gammel oplevelse. Hun forstår at den ikke er direkte forbundet med, når en veninde eksempelvis bliver syg og må aflyse i nutiden. Dette er dobbelt opmærksomhed. At vide at intensiteten af følelser på oplevelser i nutiden kan være båret af svære oplevelser fra fortiden.

Har du situationer, hvor du reagerer på måder du ikke selv forstår?

Kan du genkende at du i nogen situationer reagerer på måder, hvor du selv eller måske andre tænker…. ”hvad handler det om” Så kan det være en mulighed at undersøge om dobbelt opmærksomhed kan give redskaber til en ny form for håndtering.

Ring for online terapi eller i samtaler Hornbæk på tlf. 26182140

Ring for samtaler i Hellerup på tlf. 30911771

Eller send en e-mail til vores sikre mail terapi@minterapi.dk

De bedste hilsner
Lise Liv Skovgaard

Psykologklinik nær København i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland i hjertet af Hornbæk

Psykolog, Mentaltræner og Vocalcoach

Post Tags :

Lise Liv, Opmærksomhed, Øvelser fra psykologen

Modtag gratis vores ADHD - ebog: "Gør din ADHD til din Superpower"

Specialpsykolog Siri Wessel Wetlesen

Det vigtigste for mig er, at du føler dig velkommen og tryg i psykologrummet. Samtidig med at du bliver udfordret og udvikler dig igennem samtalerne!

MinTerapi anvender cookies. Cookies indeholder information, som kan bruges til f.eks. statistik, registrering af hvilken browser en bruger benytter, m.v. Den information, vi indsamler via cookies, bliver udelukkende brugt internt i MinTerapi. En cookie på MinTerapi kan ikke indsamle oplysninger på din computer, og den kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Hvis du ikke er interesseret i, at cookies bliver lagret på din computer, skal du ændre indstillinger i din browser.  Læs mere