5 måder til håndtering af svære tanker og følelser

Angst, Depression, Forbedre dit liv, Livet, Psykolog, Stress

5 måder til håndtering af svære tanker og følelser

Vi oplever allesammen perioder i livet med svære tanker og følelser. Nogle gange kan vi ikke selv håndtere de svære tanker og følelser på en hensigtsmæssig måde, og der kan skabes tankerul og følelsesmæssige rutsjebaner, som vi ikke føler vi kan vælge at stå af. Her kan psykologiske redskaber og opmærksomheder hjælpe til at vi […]

Vi oplever allesammen perioder i livet med svære tanker og følelser. Nogle gange kan vi ikke selv håndtere de svære tanker og følelser på en hensigtsmæssig måde, og der kan skabes tankerul og følelsesmæssige rutsjebaner, som vi ikke føler vi kan vælge at stå af. Her kan psykologiske redskaber og opmærksomheder hjælpe til at vi genfinder oplevelsen af at kunne vælge. At kunne vælge er centralt for vores mentale trivsel.

Dobbelt opmærksomhed

  • Hvad tænker jeg og hvad føler jeg?

At arbejde med at få øje på hvordan vores tanker og følelser er forbundne, kan give os en dobbeltopmærksomhed. Det betyder at vi kan opleve noget i vores nutid, der minder om noget fra vores fortid og lære at de følelser vi oplever nu, kan være forstærkede, fordi vi har en erfaring fra lignende episoder i fortiden. Denne viden kan reducere angst i nutiden.

At have dobbelt opmærksomhed kan være forløsende for svære tanker og følelser.

Flyt fokus – opmærksomhedstræning

  • Tillad det som er og flyt opmærksomheden

Opmærksomhedstræning er konkrete teknikker, hvor man træner det forreste af hjernen, bag pandelapperne, i at opretholde muligheden for en kognitiv (tankemæssig) fleksibilitet. Det betyder at opmærksomhedstræning er særlig effektivt til reduktion af bekymringer, angst for fremtiden og grublerier om fortiden. Ved daglig træning kan der inden længe mærkes en effekt, hvis teknikkerne virker for dig.

At have kognitiv/tankemæssig fleksibilitet kan være neutraliserende for svære tanker og følelser

Sameksistensen af følelser

  • Hvilke følelser har jeg på samme tid

Når vi rammes af svære følelser, kan vi føles os fanget. Det er som om den éne følelse overtager hele vores liv. Uanset om det følelsen vrede, glæde, afsky, sorg, jalousi, skam, kærlighed, skyld eller andet, så kan det opleves som om der ikke er andre følelser en den ene, som forekommer at være dominerende. Følelser eksisterer altid side om side og det er relevant at træne oplevelsen og sameksistensen af følelser. Altså at eksempelvis glæde og sorg kan sameksistere.

At arbejde med sameksistens kan give plads til alle dine følelser.

Træn med dine relationer

  • Hvor kan du øve dig?

Når vi gerne vil forandre på vores sædvanlige reaktions- og handlemønstre, kræver det træning. Gerne en gradvis og tilpasset træning, så vi selv og vores omgivelser kan følge med.

Det er centralt at vi kan få lov at ”øve” i omgivelser, hvor vi er trygge. Når vi forandrer os, bevæger vi os ud på ukendt territorie og dette kan være angstfremkaldende. Det er derfor vigtigt at kunne øve sammen med mennesker som vi har tillid til og som vil støtte os, også når vi træder ved siden af. Fortæl dine omgivelser at du gerne vil træne med dem, bed om deres hjælp.

At arbejde med at træne i tillidsfulde relationer kan give dig en oplevelse af at du ikke er alene i tillæg til træningen

Perspektiver med et eksistentielt spørgsmål

  • Hvad giver det og hvad tager det?

Det at kunne se ting fra mange vinkler har altid være et filosofisk udgangspunkt for forståelse mellem mennesker. Noget af det der kan være sværest for os, når vi er pressede, er netop at kunne se tingene fra flere vinkler. Her kan det eksistentielle med sine spørgsmål give os mulighed for at se det hele lidt oppefra. Et spørgsmål kan være ”hvad giver det og hvad tager det?”. Et eksempel kan være at jeg altid er vred på kollega over et eller andet hun gør ”forkert”. Det tager megen energi og det betyder også at jeg ikke har muligheden for at have en god relation til hende på arbejdspladsen. Det giver mig til gengæld også mulighed for at give min kollega ansvaret, så jeg ikke behøver at se på at jeg selv har svært ved at sige hvad hendes handlinger gør ved mig.

De eksistentielle spørgsmål giver mulighed for se på sine svære følelser og tanker fra mange vinkler.

Har du lyst til at få flere inspirerende artikler, så tjek vores hjemmeside ud, eller meld dig til vores mail-liste og start din vej mod forandring! Du kan også booke en tid til samtale og få det fulde udbytte af den forandring, du er på vej mod!

Skriv til terapi@minterapi.dk

Ring for online terapi eller samtaler Hornbæk på tlf 26182140

Ring for samtaler i Hellerup på tlf 30911771

De bedste hilsner
Lise Liv Skovgaard

Psykologklinik nær København i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland i hjertet af Hornbæk

Psykolog, Mentaltræner og Vocalcoach

Post Tags :

Angst, Svære følelser, tips og tricks fra psykolog

Search

Modtag gratis vores ADHD - ebog: "Gør din ADHD til din Superpower"

Specialpsykolog Siri Wessel Wetlesen

Det vigtigste for mig er, at du føler dig velkommen og tryg i psykologrummet. Samtidig med at du bliver udfordret og udvikler dig igennem samtalerne!

MinTerapi anvender cookies. Cookies indeholder information, som kan bruges til f.eks. statistik, registrering af hvilken browser en bruger benytter, m.v. Den information, vi indsamler via cookies, bliver udelukkende brugt internt i MinTerapi. En cookie på MinTerapi kan ikke indsamle oplysninger på din computer, og den kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Hvis du ikke er interesseret i, at cookies bliver lagret på din computer, skal du ændre indstillinger i din browser.  Læs mere