ADHD-Bog: SMART-Mål – Nå dit mål!

ADHD, Bog - ADHD min superpower, MinTerapi

ADHD-Bog: SMART-Mål – Nå dit mål!

SMART-mål. Nå dine mål lettere Sæt dig et mål Jeg vil starte med at præsentere dig for SMART – modellen. Det er et redskab, der bruges i mange firmaer til at tydeliggøre de mål, som de ønsker at indføre. Med SMART-modellen skal du tage stilling til om det mål, som du har sat dig er […]

SMART-mål. Nå dine mål lettere

Sæt dig et mål

Jeg vil starte med at præsentere dig for SMART – modellen. Det er et redskab, der bruges i mange firmaer til at tydeliggøre de mål, som de ønsker at indføre.

Med SMART-modellen skal du tage stilling til om det mål, som du har sat dig er Specifikt, Målbart, Acceptabelt, Realistisk og Tidsafgrænset.

Specifikt betyder, at målet skal være tydeligt formuleret. Hvad er det du ønsker at ændre? Fx blive en bedre ven, eller huske bedre. Du skal vælge 1 mål ud inden du går i gang med at læse bogen.

Målbart indebærer, at du finder ud af, hvordan du kan se at målet er nået og de ønskede ændring er en del af dit liv. Fx jeg har kontakt til mine venner 2-3 gange om ugen, eller jeg kan huske navne.

Accepteret betyder, at du kan se at der er en mening og et formål med dit mål. At du rent faktisk er interesseret i at opnå dit mål. Målet skal være attraktivt for dig. Samtidig skal du tage ansvar for, at det er dig, der har sat målet og dig der skal udføre det. Det er vigtigt, at du kan acceptere de forandringer i dit liv som dit målet kræver. Fx målet med at være en bedre ven, der nytter det ikke noget, at du forventer at dine venner tager oftere kontrakt til dig. Det er dit mål og dit ansvar.

Realistisk indebærer, at målet kan lade sig gøre i dit liv. Målet skal hænge sammen med din virkelighed. Fx hvis du ønsker at have mere kontakt til venner, men ikke har nogen, skal du starte et andet sted. Eller ønsker du at huske alt bedre, så bliver det urealistisk at du kan opnå det. Det dur heller ikke, at du har sat dig for at ringe til venner hver dag, hvis du allerede inden ved at det ikke kan lade sig gøre i din dagligdag. Hvad kan støtte dit i at nå dit mål? Har du nogen der kan hjælpe dig og støtte dig i dit mål? Ikke gøre det for dig, men være en hjælper.

Tidsafgrænset giver næsten sig selv. Du skal have en overkommelig tidsramme for, hvornår målet er opnået. Sætter du rammen for bredt. Fx at du vil have bedre kontakt til vennerne inden for det næste års tid. Du risikerer at udskyde de handlinger, der skal til. “Jeg ringer i morgen” osv. Sætter du rammen for smalt, risikerer du, at du har for kort tid til at opnå dit mål på en god måde. Desuden risikere du at de ændringer du har indført ikke er permante. Det tager tid før ændringerne er automatiske og en fast del af dit liv.

Specifikt – målet formuleres tydeligt og afgrænset. Hvad vil du helt konkret opnå og hvorfor?

Målbart – Hvordan kan du dokumentere at målet er nået? Og at ændringerne er stabile?

Accept – Er du klar til at gøre det som kræves? Giver målet mening for dig? Kan du se hvilken rolle du har og hvordan du kan tage ansvar for den rolle? Hvorfor er målet interessant for dig?

Realistisk – Hænger målet sammen med din virkelighed? Hvad kan støtte dig og hvad kan forhindre dig i at nå dit mål?

Tidsafgrænset – Fremgår det klart, hvornår målet skal være nået? Hvordan fejrer du det, når du er nået i mål?

Tilbage til indholdsfortegnelsen

De bedste hilsner

Psykolog Siri Wessel Wetlesen

Psykologer med psykologklinik i Hellerup, tæt på København og i Hornbæk i det smukke Nordsjælland.

@Copyright Siri Wessel Wetlesen

Post Tags :

ADHD, ADHD hos kvinder, ADHD og hyperaktivitet, ADHD træk hos piger, Psykolog Hellerup, Siri Wessel Wetlesen, Tegn på ADHD hos kvinder

Modtag gratis vores ADHD - ebog: "Gør din ADHD til din Superpower"

Specialpsykolog Siri Wessel Wetlesen

Det vigtigste for mig er, at du føler dig velkommen og tryg i psykologrummet. Samtidig med at du bliver udfordret og udvikler dig igennem samtalerne!

MinTerapi anvender cookies. Cookies indeholder information, som kan bruges til f.eks. statistik, registrering af hvilken browser en bruger benytter, m.v. Den information, vi indsamler via cookies, bliver udelukkende brugt internt i MinTerapi. En cookie på MinTerapi kan ikke indsamle oplysninger på din computer, og den kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Hvis du ikke er interesseret i, at cookies bliver lagret på din computer, skal du ændre indstillinger i din browser.  Læs mere