Skemata – dine sikkerhedsstrategier

Sådan har du lært at leve med din ADHD – håndtering af ADHD

Hvordan overlevede du at leve med uopdaget ADHD? Har du nogensinde tænkt over det?

Jeg har fundet en del fællestræk ved de klienter jeg har mødt i min klinik – som har levet med uopdaget ADHD. De kommer til mig, da de i en sen alder har fået diagnosen ADHD, og de vil gerne blive klogere på, hvilken betydning ADHD- diagnosen har for deres liv og deres måde at tænke på.

Sikkerhedsstrategier er dig forsøg på at passe ind. Det er også dit forsøg på at skjule sider af dig selv, som du ved andre ser som upassende.

Sikkerhedsstrategier

Sikkerhedsstrategi 1 – aflæs andre

Mange af de klienter jeg møder, har veludviklede antenner for, hvordan andre mennesker har det. Du er måske også blevet dygtig til at aflæse andre menneskers reaktioner, måske allerede inden dem du taler med selv kender deres følelser og reaktioner. Du ved måske fra erfaring, at du ikke skal sige det til dem, da de vil reagere med at det ikke passer. Du aflæser andre. Du går måske også hjem og analyserer på, hvordan andres opførsel passede eller ikke passede med det de gjorde og sagde. Du finder mange grunde til andres reaktioner og handlinger og har derfor en veludviklet forståelse for andre. Dit fokus er på andre. Du får en god forståelse af andre og andres reaktioner. Bagsiden er, at du har meget lidt fokus på dine egne grænser, dig selv og din egen reaktion. Du lærer ikke noget af andre om, hvordan du skal håndtere dig selv. For din hjerne er anderledes end personer uden ADHD.

Sikkerhedsstrategi for at håndtere dine følelser

For at lære dig at styre og regulere dine følelser, er det nødvendigt, at du stopper med dette ydre fokus på andre og begynder at opdage, hvad der foregår inde i dig. Du skal stoppe med at anvende din sikkerhedsstrategi for at skabe plads til noget nyt du kan gøre. Forskningen har vist, at 47 pct af alle menneskers vågne tid bruges på at fokusere på andre ting end det vi laver lige nu. Når du anvender denne sikkerhedsstrategi med fokus og analyse af andre, bruger du mere end 47 pct af din vågne tid på at gennemtænke ting, som ikke foregår lige nu. For at du kan træne din ADHD-hjerne mest effektivt er det vigtigt, at du forstår, at du skal stoppe med dette. Det er tidsspild og du kommer ikke til at lære at forstå dig selv bedre. Og du bliver heller ikke bedre til at styre dine følelser.

Sikkerhedsstrategi 2 – krise-scenarier

En anden klassisk ADHD-sikkerhedsstrategi er krise-scenarier eller hævnfantasier.

Du har ofte været i situationer, der er gået galt. Din hjerne begynder derfor, at genfortæller og genopleve disse situationer i et forsøg på at blive klogere på, hvordan du skal undgå dem i fremtiden. Du kører måske også plan A, B, C osv. for, hvordan du kan reagerer, hvis nu denne situation sker igen.

Gennem lev, overtænk

Det kan også være, at du i dit hoved gennemlever tidligere hændelser. Din hjerne arbejder med forskellige scenarier, der kunne være gået galt og hvordan du kan undgå dem, hvis nu. Det føles virkeligt, også selvom du er bevidst om at det ikke var det der skete i den situation. Din amygdala trænes til kamp-flygt-frys. Du bruger måske lang tid på det. Tid som kunne være brugt på andet i din hverdag.

Dyrk fremtidsskrækscenarier

Du dyrker måske også situationer, der kan ske i fremtiden. Hvis du for eksempel skal lave en præsentation på dit arbejde, vil du forestille dig det værste, der kan ske. Dette kan påvirke din evne til at koncentrere dig om at lave præsentationen. Du kan også vælge, at dulme din angst ved ikke at lave præstationen eller ved at drikke. Konsekvensen kan blive, at du får lavet en dårlig præsentation eller at den ikke bliver lavet. Modsat kan du overforberede dig og du har 100 slides til præsentationen, som du allerede inden ved, at du ikke kan nå at gennemgå. Begge er måder til at håndtere din indre angst for at fejle på.

Du skal lære, at opdage når din hjerne er i gang med at køre krise-scenarier. Mange gør det helt automatisk. Du gør det måske også i samtaler med andre mennesker, hvor du taler om alt det frygtelige der er sket eller kan risikeres at ske.

Veltrænet amygdala – dit følelsescenter i hjernen

Hver gang du gør det, træner du din i forvejen veltrænede amygdala. Du skal lære at lade være med at træne amygdala. Din energi skal bruges på at træne din hippocampus eller andre områder, som du har besluttet dig for at træne.


Hvis vi tænker på en bodybuilder, så har du yderst veltrænede arme, men al din energi er brugt på at træne dine arme og du har ikke trænet dine ben. Du har ben som kylling i Bamse og Kylling, men overarme som Arnold Schwarzenegger.


Tag dette med dig

Den viden du skal tage med dig fra dette kapitel er, at du skal øve dig i, at acceptere at din evne til at styre dine følelser er anderledes end andres. Du har en mere aktiv amygdala og derfor mærker du din vrede, frygt, stress, depression og angst bedre end andre mennesker. Din hippocampus er mindre trænet og derfor har du dårligere adgang til glæde, kontrol, positiv læring, begejstring. Du skal opdage og stoppe med dine sikkerhedsstrategier. De var gode, da du var barn, men som voksen kræver de din energi og den energi har du brug for, for at kunne lære nye strategier i dag.

Øvelse

Skriv ned, hvilke ting tænker, at du træner med din amygdala.

StrategiHvor/hvem?
Fx overtænke fremlæggelserPå arbejdspladsen
Fx gennemtænker samtaler med veninderAnna, Ditte


Fokuspunkter for kapitlet

Sæt dine overvejelser sammen

Forrige side
Næste side

Indholdsfortegnelse

De bedste hilsner

Siri Wessel Wetlesen

Psykologklinik nær København, i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland, Hornbæk

MinTerapi anvender cookies. Cookies indeholder information, som kan bruges til f.eks. statistik, registrering af hvilken browser en bruger benytter, m.v. Den information, vi indsamler via cookies, bliver udelukkende brugt internt i MinTerapi. En cookie på MinTerapi kan ikke indsamle oplysninger på din computer, og den kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Hvis du ikke er interesseret i, at cookies bliver lagret på din computer, skal du ændre indstillinger i din browser.  Læs mere