Proprioception – kropslig opmærksomhed

Proprioception er kroppens feedbacksystem om, hvordan din krop har det. Slår du dit ben, vil nervesystemet sende signaler til din hjerne om, hvor du har slået dig og hvor ondt det gør. Forskerne har fundet at dette feedbacksystem fungerer dårligere, når du har ADHD.

Mange personer med ADHD glemmer at gå på toilettet eller få spist eller drikke vand. Det er fordi kroppens feedbacksystem om, hvordan den har det også kan være påvirket.

Du kan opleve, at din smertetærskel er højere end andres. Når nogen spørger dig om, hvordan du har fået det blå mærke, kan du faktisk ikke huske det. 

Eller modsat at ting gør mere ondt på dig og du er hypersensitiv overfor tøj, der kradser eller klør.  Dette kan forværres, når du er træt.

Dette kan også være årsagen til, at du ikke mærker, at du er sulten, før du virkelig er sulten (“hangry” – vredesudbrud på grund af sult). Der er det næsten allerede er for sent at få noget at spise og du har ingen appetit, men ved at du skal spise. 

Det kan også være, at du ikke kan mærke, at du er træt, før du er blevet overtræt og derfor ikke kan falde i søvn. 

Det kan opleves ved, at du har arbejdet for meget. Det kan du ikke mærke, før du kommer hjem og vælter om i sengen.

Tip 1 – til øget kropslig opmærksomhed

  • Faste toilettider.

Gå på toilettet hver 1.5 til 3. time, også selvom du ikke skal tisse. Gør det til en vane. Din blære bliver slap, hvis du ikke går på toilettet mindst hver 3. time.

Tip 2 – til øget kropslig opmærksomhed

  • Snacks i din taske.

Sørg for at der er en pose med mandler eller en proteinbar i din taske eller i din skuffe på arbejdet. På den måde har du altid noget lettilgængeligt mad, når du bliver sulten.

Tip 3- til øget kropslig opmærksomhed

  • Mærk efter hver 2. time.

Hvis du er en af dem med ADHD, der kører gennem dagen uden pauser, anbefaler jeg dig at gøre det til en vane at mærke efter, hvordan du har det hver 2. time. Brug 30 sekunder til 1 minut på at mærke, om du er træt og derfor skal tage en pause. Du kan koble det til fx når du går på toilettet.

Tænk på din krop som en veteranbil. 
Bilen har brug for at få brændstof (mad, vand).
Motoren vil brænde sammen, hvis den ikke får tid ind imellem til at køle ned (pauser).

Læs med på næste side, hvordan du træner dig til en bedre hukommelse.

Indholdsfortegnelse

De bedste hilsner

Psykolog Siri Wessel Wetlesen

Psykologklinik nær København, i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland, Hornbæk