– Bliv hørt – Træn stemmen – Træn dit åndedræt –

Du synes, at du siger tingene højt, du synes at du er tydelig igen og igen. Alligevel er det som om, at du ikke bliver hørt. Du sidder og tænker, når andre siger noget til mødet, at det har du da lige sagt, eller du føler ikke at du kan få et ord indført. Du vil ikke afbryde og der bliver ligesom bare ikke plads til det du har at sige. Du oplever at det bliver sværere og sværere at tage dig sammen til at sige noget. Præstationsangst er svært at styre. Du føler dig nervøs og måske bange for om det nu er godt nok, det du har at komme med. Du er måske bange for at det vil være meget tydeligt, at du ikke har det særlig godt med at skulle tage ordet.

Præstationen føles vigtigst!

Når præstationen bliver vigtigere end det du gerne vil sige – præstationsangst

Hvis du oplever, at du ikke bliver hørt og håndterer det med at trække dig, kan der ske det at angsten, for at bidrage med det du gerne vil, stiger. Der kan ske det at fokus flytter sig, fra indholdet og meningen med det du gerne ville, til selve præstationen i sig selv. Dette fokus skaber hos de fleste en øget oplevelse ubehag, som påvirker åndedrættet og måske ændrer din stemmes karakter. Stemmen ændrer farve, styrke og intensitet. Der kan ligeledes være andre symptomer, som hjertebanken, svedige hænder og koncentrationsbesvær. Det er vigtigt at arbejde med at få fokus tilbage på opgaven, indholdet eller modtagerne og meningen med det at ville stå frem.

Stress – forebyg med egenomsorg

Træn dit åndedræt og din stemme

For netop at få fokus væk fra det at præstere, kan det være relevant at rette opmærksomheden mod åndedræt og stemme. Når åndedrættet påvirkes er det vigtigt at have trænet specifikke metoder, som kan træde ind og hjælpe med at stabilisere åndedrættet og derved hjælpe med at håndtere angsten uden at opleve angst for angsten. Dette har en stor effekt på oplevelsen af angst eller ubehag i nuet. Ligeledes kan det konkrete arbejde med stemmen – og muligheder for at prøve forskellige lydstyrker, klange og intensitet – have et effektfuldt feedback oplevelsen af  indre styrke. Du vil føle dig styrket i de situationer hvor du gerne vil stille dig frem og blive hørt, uanset om det er i dine nære relationer eller på arbejdet. Du vil opleve at det er konkrete tiltag som du kan have med næste gang du gerne vil sige noget.

Det skal trænes i praksis

Hvis du kan genkende ovenstående, så vil jeg anbefale at du påbegynder en konkret træning i praksis. Hvis du vil have hjælp til denne træning og styrke din power gennem stemmetræning og åndedræt, så er tag kontakt. Træningen vil være en vekselvirkning mellem det psykologiske arbejde og den konkrete træning i praksis. Der kan selvfølgelig være vigtigt at arbejde med “hvad jeg kan vil sige”, og “hvordan jeg skal sige det”, men dette bliver automatisk mere synligt i arbejdet med åndedrættet. stemmen og de samtaler der følger med omkring det.

Har du lyst til at arbejde mere med dig selv? Er du meget velkommen til at skrive til os på terapi@minterapi.dk eller ringe på 30911771

De bedste hilsner

Lise Liv

Psykolog, mentaltræner og Vocalcoach

Psykolog i Nordsjælland, i hjertet af Holbæk

Psykolog nær København, i hjertet af Hellerup

MinTerapi anvender cookies. Cookies indeholder information, som kan bruges til f.eks. statistik, registrering af hvilken browser en bruger benytter, m.v. Den information, vi indsamler via cookies, bliver udelukkende brugt internt i MinTerapi. En cookie på MinTerapi kan ikke indsamle oplysninger på din computer, og den kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Hvis du ikke er interesseret i, at cookies bliver lagret på din computer, skal du ændre indstillinger i din browser.  Læs mere