ADHD-Bog: Uopdragne unge!

ADHD, Bog - ADHD min superpower, MinTerapi, Psykolog

ADHD-Bog: Uopdragne unge!

ADHD er ikke ens i mennesker med ADHD I dag ved vi, hvor forskellig ADHD kan se ud fra person til person. Der er ligheder i symptomerne, men hvordan de kommer til udtryk er meget individuelt. Nogle mennesker med ADHD har en fantastisk karrierer, andre kan ikke holde på et job, men har til gengæld […]

ADHD er ikke ens i mennesker med ADHD

I dag ved vi, hvor forskellig ADHD kan se ud fra person til person. Der er ligheder i symptomerne, men hvordan de kommer til udtryk er meget individuelt. Nogle mennesker med ADHD har en fantastisk karrierer, andre kan ikke holde på et job, men har til gengæld et omfattende socialt netværk.

Skemaet til ADHD-udredning af børn, finder du her. Det skal udfyldes sammen med en professionel, men det kan give dig en fornemmelse af, om du måske opfyldte kriterierne for ADHD som barn.

Uopdragne unge!

Tidligere blev diagnosen stillet på baggrund af adfærd. ADHD blev set som en adfærdsforstyrrelse. ADHD kunne derfor behandles ved at lære forældrene at opdrage deres uopdragne børn. I dag ved vi, at ADHD er en neuroudviklingsforstyrrelse og opdragelse har meget lidt at gøre med ADHD. Vi ved, at har forældre ADHD, så er der 25 % chance for at barnet også har det. Gode forældre kan hjælpe dig til at strukturere din dagligdag som barn, og lære dig at håndtere dine vanskeligheder. Hvis du har haft gode forældre og har kunnet tage ind hvad de har lært dig, vil dine ADHD- træk ikke være så tydelige for andre, men primært foregå inde i din hjerne.

Hvorfor får flere drenge diagnosen?

Drenge og mænd får oftere stillet diagnosen ADHD – faktisk stilles diagnosen tre gange så ofte hos drenge end hos piger. Dette kan skyldes at drenge er mere urolige i deres opførsel og derfor er vanskelighederne synlige for andre. Piger og kvinders vanskeligheder overses ofte, da de oftere har opmærksomhedsproblemer og bliver “de stille piger”. Desuden har piger ret tit veludviklede strategier til at skjule deres vanskeligheder. Dette kan være fordi pigers frontallapper er tidligere modnet end drenges. Hvilket kan betyde, at pigerne formår at tillære sig strategier til at håndtere vanskelighederne ADHD giver på et tidligere tidspunkt i livet end drenge.

Hvordan ser det ud inde i din hjerne?

Når du har ADHD er din hjerne konstant på overarbejde. Hjernen tager for mange input ind og kan ikke finde ud af at organisere og sortere i alle de informationer som den får ind. 

At have ADHD er som at skulle styre 10 motorveje med flere biler på én gang, uden hastighedsbegrænsning og hvor din hjerne hopper imellem de 10 forskellige spor og bilerne kører i forskellig hastighed. Du kan ikke selv styre sporskiftet, det sker automatisk. Du kan derfor heller ikke vælge, hvilket spor du lige nu er i eller hvor længe du ligger i det spor. Din hjerne er altså konstant på arbejde og du kan ikke vælge, hvornår den skal slukkes for. 

Du føler dig måske konstant træt og som om du går rundt i en tåge. Når tågen ind imellem letter, så føles det befriende og du kan virkelig få lavet noget. 

Din hjerne afbryder dig hele tiden og når du er i gang med én opgave, så kommer du i tanke om tusind andre opgaver, du også skal nå og som, lige når du tænker på dem, føles meget mere vigtige og presserende end den opgave du er i gang med lige nu. 

Du har en hoppende hjerne. Du kan stresse din hjerne ved at være konstant i gang og helst med flere ting på én gang, men bliver du afbrudt af noget udefra, kan det være svært at finde tilbage til det du var i gang med og din hjerne går i stå. Når din hjerne først er gået i stå kan det tage timer at få den i gang igen, og du kan ende med at sidde foran computeren i 3 timer uden at få skrevet noget og gå i seng og føle at du har spildt din tid på ingenting. Andre gange ryger du ind i et flow og kan have svært ved at stoppe dig selv. Du glemmer at få spist, glemmer at få puttet børnene, eller kommer så sent i seng at du dagen efter er træt og irritabel. Men mens flowet stod på, så nød du det. Nydelsen af at du endelig kom igennem tågen og fik produceret en masse. Din hjerne fungerede endelig! Der er en grund til at lægmandsterm for ADHD er hjerne-tåge! Det føles som om din hjerne er hyllet ind i en tåge.

Din overaktive hjerne

Du er enten i gang og kører 200 km/t, eller du er gået helt i stå og ligger i sofaen og kan intet og kan heller ikke vælge at gå i gang med noget. 

Når du har ADHD er din aktivitetsknap i stykker. Du mangler altså ikke motivation, for din motivationsknap fungerer ikke! Du kan ikke blive motiveret til noget, for det er ikke dit valg. Din hjerne fungerer  ikke optimalt. Derfor kan du ikke bare tage dig sammen, som andre mennesker kan!

En ADHD-hjerne kan sammenlignes med, at du ejer et hus, men du har mistet nøglen til hoveddøren. Du skal derfor være kreativ og finde en anden vej ind i huset. Det kræver langt mere energi end hvis du havde haft nøglen til hoveddøren og derfor bliver du mere træt, når du skal gøre det alle andre gør. For din hoveddør virker ikke. Det er også derfor at piger med ADHD typisk er meget arbejdsomme og karakteriseres som perfektionistiske. Eller som dovne, da de allerede før de skal lave opgaven giver op.

Forskningen tyder på, at ADHD skyldes en neurobiologisk forstyrrelse i hjernen. Det formodes, at der er en nedsat mængde af eller virkning/ optag af signalstoffet dopamin og noradrenalin i hjernen ved personer med ADHD. 

Indholdsfortegnelse

De bedste hilsner

Siri Wessel Wetlesen

Psykologklinik nær København, i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland, Hornbæk

Post Tags :

ADHD, ADHD hos kvinder, ADHD min superpower, Psykolog og ADHD

Modtag gratis vores ADHD - ebog: "Gør din ADHD til din Superpower"

Specialpsykolog Siri Wessel Wetlesen

Det vigtigste for mig er, at du føler dig velkommen og tryg i psykologrummet. Samtidig med at du bliver udfordret og udvikler dig igennem samtalerne!

MinTerapi anvender cookies. Cookies indeholder information, som kan bruges til f.eks. statistik, registrering af hvilken browser en bruger benytter, m.v. Den information, vi indsamler via cookies, bliver udelukkende brugt internt i MinTerapi. En cookie på MinTerapi kan ikke indsamle oplysninger på din computer, og den kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Hvis du ikke er interesseret i, at cookies bliver lagret på din computer, skal du ændre indstillinger i din browser.  Læs mere