Egenomsorg – Stress – Følelser

Forbedre dit liv, Følelser, MinTerapi, Motivation, Øvelser

Egenomsorg – Stress – Følelser

Ingen kontakt til følelser giver din krop oplevelsen af stress For at kunne finde ud af, hvad der driver dig, er det vigtigt, at du har adgang til dine følelser. Uden adgang til hvad du føler, kan du opleve stress og du har svært ved at give dig selv omsorg, når ting bliver sværere. Du […]

Ingen kontakt til følelser giver din krop oplevelsen af stress

For at kunne finde ud af, hvad der driver dig, er det vigtigt, at du har adgang til dine følelser. Uden adgang til hvad du føler, kan du opleve stress og du har svært ved at give dig selv omsorg, når ting bliver sværere. Du kan læse om symptomer på stress på vores hjemmeside under fanebladet stress.

Negative følelser?

For at kunne mærke dine værdier, er det vigtigt, at du lærer at give plads til hvad du føler. 

Igennem livet kan det være, at du har lært at slukker for dine“negative følelser”. Det kan være, at vrede, sorg, frustration, følelsen af at ting er uretfærdige ikke er tilladt i din barndom, og så har du skuet ned for de følelser eller måske ovenikøbet helt slukket for dem. Symptomer på stress er hjertebanken, uro, svedige hænder, svært ved at falde i søvn og meget meget mere.

https://www.minterapi.dk/2021/04/08/naar-vrede-bliver-en-vane

De “rigtige” følelser?

I nogle familier er det vigtigt at reagere rigtigt. Og rigtigt kan være, at du ikke viser, at du bliver vred, eller ked af det, eller såret. For hvis du viser det, kan det være at du bliver du udskammet. Og udskamning er lig med risiko for at du bliver valgt fra. Dine nære omsorgspersoner, der er vigtige for din overlevelse, lærer dig på den måde at slukke for og ikke reagere på dine naturlige følelser. Nogle følelser bliver kategoriseret som “negative følelser” eller sågar farlige følelser.

At lukke ned for farlige følelser, der truer vores tilknytning og derved vores overlevelse, er en naturlig respons som alle mennesker har. Hver gang vi lukker ned for farlige følelser, lukker vi også ned for vores evne til at mærke egenomsorg og øger vores risiko for stress.

Fællesskabet er vigtigt

Alle mennesker vil gerne passe ind i fællesskabet. 

Alle mennesker har behov for at blive passet på. 

I vores opvækst skal vi lære at vise vores følelser på en god måde. Dette kan vi lære i samspil med vores forældre men også vores jævnaldrende.

Har du reaktioner og adfærd, der forhindrer dine nære omsorgspersoner at passe på dig, vil du helt naturligt begynde at stoppe med at reagere på den måde. Det er en modreaktion, der skal sikre din overlevelse. Betyder din vrede reaktion, at din mor afviser dig? Er det naturligt at du stopper med at vise vrede. På et tidspunkt stopper du måske sågar med at mærke vreden. Bliver du mobbet i skolen for at være en tudeprins eller tudeprinsesse, vil du stoppe med at vise at du er ked af det. Og måske til sidst miste kontakten til at mærke, når du bliver såret og ked af det.

Følelser er sunde

Vrede er faktisk sundt! Vrede er også din kilde til drive – hvad der driver dig og viser dig hvad du er passioneret for. Vrede giver også adgang til, at du kan sætte grænser. Vrede kan også fortælle om dine behov.

Den samme mekanisme kan gælde for andre følelser. Er du vokset op i et hjem, hvor det er blevet latterliggjort at græde og vise du bliver ked af det, vil du også stoppe med at vise disse følelser.

Lukker du ned for hvad du føler – uanset om det er vrede eller ked af det, eller bange, eller glæde, vil du automatisk lukker ned for dine behov. Slukker for din evne til at passe på dig selv. Slukke for din egenomsorg. Måske sågar slukke for din krops registrering af hvad der giver stress. Det kan du kun indtil et vist punkt. Når du overskrider dette punkt, vil din krop kollapse af stress. Eller du vil eksploderer i følelser.

Når du lukker ned for én følelse, lukker du ned for alle følelser. Ved at slukke for de “negative følelser” mærker du mindre. Det betyder, at du har sværere ved at mærke det, der begejstrer dig. Det du glædes over. Det der rører dig og gør dig sårbar over for fx stress. Det der har betydning for dig.

Øvelse til at reflektere over følelser

Har du tænkt over, hvilke følelser der er dine favoritfølelser?

Ellers brug lidt tid i den kommende uge til at registrere hvilke følelser du taler mest om?

Hvilke følelser du udtrykker oftest?

De bedste hilsner

Psykolog Siri Wessel Wetlesen

Specialpsykolog i Psykiatri, Stressbehandling, Angst, Depression, ADHD, Autisme og Behandling af Personlighedsforstyrrelser.

Psykologklinik nær København, i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland, Hornbæk

Post Tags :

egenomsorg, Følelser, Stress

Modtag gratis vores ADHD - ebog: "Gør din ADHD til din Superpower"

Specialpsykolog Siri Wessel Wetlesen

Det vigtigste for mig er, at du føler dig velkommen og tryg i psykologrummet. Samtidig med at du bliver udfordret og udvikler dig igennem samtalerne!

MinTerapi anvender cookies. Cookies indeholder information, som kan bruges til f.eks. statistik, registrering af hvilken browser en bruger benytter, m.v. Den information, vi indsamler via cookies, bliver udelukkende brugt internt i MinTerapi. En cookie på MinTerapi kan ikke indsamle oplysninger på din computer, og den kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Hvis du ikke er interesseret i, at cookies bliver lagret på din computer, skal du ændre indstillinger i din browser.  Læs mere