Følelsesmæssig Uro – Stress

Egenomsorg, Forbedre dit liv, MinTerapi, Motivation, Øvelser, Stress

Følelsesmæssig Uro – Stress

Stress – Sådan Håndterer du Følelsesmæssig Uro Følelsesmæssig uro eller “emotional turmoil”, som det hedder på engelsk, er når du oplever en indre kropslig uro, der føles som stress. Denne følelse opstår ofte når du oplever noget i dit liv, der ryster dig. Oplevelser der påvirker dig følelsesmæssigt i flere retninger samtidig og ofte forbundet […]

Stress – Sådan Håndterer du Følelsesmæssig Uro

Følelsesmæssig uro eller “emotional turmoil”, som det hedder på engelsk, er når du oplever en indre kropslig uro, der føles som stress. Denne følelse opstår ofte når du oplever noget i dit liv, der ryster dig. Oplevelser der påvirker dig følelsesmæssigt i flere retninger samtidig og ofte forbundet med følelsen af at være stresset.

Vi møder alle situationer, der vækker vores følelser til live. Dine følelser, der bliver vækket kan både være glæde, nysgerrighed, undring, tristhed, sorg, vrede, stress, frustration, overraskelse, frygt, angst, forvirring, skyld og skam. Men nogle gange møder du situationer, hvor du bliver overvældet af dine følelser. Situationer der kan efterlade dig med en oplevelse af at din verden falder fra hinanden eller din opfattelse af livet bliver truet. Det kan sågar være at du føler at du er ved at blive sindssyg. Du kan ikke tænke. Du kan ikke fokusere. Der er ingen vej ud af de har følelser, der raser rundt i dig som en tornado. Det er følelsesmæssig uro.

Sådan opdager du stress og følelsesmæssig uro

Du opdager det måske først, når du ikke kan

 • Overskue almindelige dagligdagsting såsom at vaske op, eller lave mad
 • Du bliver ubeslutsom selv i forhold til ting, du før havde let ved at tage en beslutning om
 • Du føler dig syg og måske bliver du sågar syg
 • Du har svært ved at falde i søvn, eller vågner tidligt
 • Du kan ikke holde tårerne tilbage
 • Du bliver vred over småting
 • Du har lyst til at flygte fra det hele

Følelsesmæssig uro og stress – Er du ved at miste din forstand?

Mest af alt føler du, at du bliver overvældet af følelser. Du hopper måske fra den ene følelse til den anden. Det ene sekund er du glad, det næste er du vred, dernæst ked af det. Det hele virker som om det kommer ud af det blå, hvor du ikke selv kan styre dine følelser. Det øger din oplevelse af stress. Det er en svær reaktion at opleve, fordi du aldrig ved, hvilke følelse du lander i. Det kan føles som om dine følelser er uden for din kontrol.

Du ved ikke om du om 5 minutter er glad, vred eller ked af det. Det er derfor det kan føles, som om du er ved at miste din forstand. Du er ved at blive sindsyg. Eller er du?

Selvom alle mennesker oplever niveauer af følelsesmæssig uro, behøver du ikke at have oplevet denne rutchebane for at kunne genkende den kropslige uro dine følelser kan give dig.

Sådan mestre du følelsesmæssig uro

Der er mange måder at lære, at mestre følelsesmæssig uro på.

 • Find en du kan tale med. Dette kan være en psykolog, et familiemedlem eller en ven. Du skal finde en som ikke dømmer dig. Du skal have en der kan lytte og give dig oplevelsen af at din mening er vigtig. En der vil lytte til dig og lade dig reagerer præcist som du har behov for uden at dømme dig.
 • Husk at trække vejret. Det lyder helt fjollet. Men det er faktisk ret normalt at vi glemmer at trække vejret når vi er følelsesmæssigt pressede. Mind dig selv om at trække vejret, når du kan mærke at din krop er følelsesmæssig urolig.

Øvelser til Følelser og Stress

 • Sorter i dine følelser. Det er tit et stort følelsesmæssigt virvar af alle mulige følelser, når vi bliver ramt af følelsesmæssig uro. Du kan fx lave øvelsen fra bogen “ADHD-min superpower” om følelseshåndtering. Klik her for at se øvelsen. Selvom det virker som det letteste i verden at finde ud af, hvad du egentlig føler, vil du under stress miste kontakten med de følelser der er aktive. Når du finder ud af, hvilke følelser der ligger under din stress, er det nemmere at håndtere dem og det der forårsagede dem.
 • Del problemet op i små trin. Til dette kan øvelsen SMART-mål være praktisk. Se øvelsen her. Det er helt normalt og meget menneskeligt at miste overblikket når du bliver ramt af stress og følelsen af at problemet du står over for er umuligt at løse. De fleste problemer kan deles i små portioner. Derved bliver de nemmere at løse. Som bonus vil du også opleve, at når du har løst en lille del af problemet, så føles de andre dele lettere at gå i gang med. Det kan være en god motivation til at få løst hele problemet.

Sådan passer du på dig selv

 • Vær ordentlig ved dig selv. Uanset hvad du står over for. Om det virker umuligt. Eller om du slet ikke kan finde ud af, hvad der sker, skal du behandle dig selv godt. Det lyder nemt, men når vi er stressede, så er vi ofte ikke særlig søde ved os selv. Føler du det, at det er som om du har lært at skælde dig selv ud i svære situationer, fremfor at støtte og opmuntre? Så er du bestemt ikke den eneste. Vær god ved dig selv. Søg støtte i andre, når du ikke selv kan. Vær tålmodig med dig selv. og husk at anerkend dig selv, for selv de små skridt, som du tager.
 • Drag omsorg for dig selv. Når du står over for følelsesmæssig uro og stress, er det let at hoppe over måltider, sove mindre og bare generelt overhøre dine egne behov. Du når længst ved at tage dig af dig selv først. Spis sundt, motioner, få din søvn, brug noget tid hver dag på at lave en ting som du elsker og nyder. Alt dette gør det nemmere for dig at komme igennem følelsesmæssig uro og den stress der ofte er forbundet med det.

Hvordan kommer jeg videre herfra?

Jeg håber, at disse trin kan hjælpe dig videre i at give plads til din følelsesmæssige uro og den stress der ofte følger med. Husk at hvis du ikke kan håndtere situationen selv, er du altid velkommen til at kontakte os i psykologklinikken i Hellerup eller Hornbæk. Bor du længere væk, tilbyder vi også psykologsamtaler online.

Har du lyst til at få flere inspirerende artikler, så tjek vores hjemmeside ud, eller meld dig til vores mail-liste og start din vej mod forandring! Du kan også booke en tid til samtale på 30911771 eller vores sikre e-mail terapi@minterapi.dk

De bedste hilsner

Psykolog Siri Wessel Wetlesen

Specialpsykolog i Psykiatri, Stressbehandling, Angst, Depression, ADHD, Autisme og Behandling af Personlighedsforstyrrelser.

Psykologklinik nær København, i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland, Hornbæk

Post Tags :

Følelser, Siri Wetlesen, Stress, uro

Modtag gratis vores ADHD - ebog: "Gør din ADHD til din Superpower"

Specialpsykolog Siri Wessel Wetlesen

Det vigtigste for mig er, at du føler dig velkommen og tryg i psykologrummet. Samtidig med at du bliver udfordret og udvikler dig igennem samtalerne!

MinTerapi anvender cookies. Cookies indeholder information, som kan bruges til f.eks. statistik, registrering af hvilken browser en bruger benytter, m.v. Den information, vi indsamler via cookies, bliver udelukkende brugt internt i MinTerapi. En cookie på MinTerapi kan ikke indsamle oplysninger på din computer, og den kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Hvis du ikke er interesseret i, at cookies bliver lagret på din computer, skal du ændre indstillinger i din browser.  Læs mere