Hvad fejler jeg? ADHD? Angst? Stress? Depression?

ADHD, Depression, MinTerapi, Stress

Hvad fejler jeg? ADHD? Angst? Stress? Depression?

Hvad fejler jeg? ADHD? Depression? Angst? Stress? ADHD overses ofte, når den sameksisterer med depression, angst eller stress og omvendt. Denne artikel har jeg valgt at skrive, fordi mange klienter spørger mig om hvad der er hvad? Og hvad der kom først? Studier viser, at mindst 80 pct af de personer der har diagnosen ADHD/ADD, […]

Hvad fejler jeg? ADHD? Depression? Angst? Stress?

ADHD overses ofte, når den sameksisterer med depression, angst eller stress og omvendt.

Denne artikel har jeg valgt at skrive, fordi mange klienter spørger mig om hvad der er hvad? Og hvad der kom først?

Studier viser, at mindst 80 pct af de personer der har diagnosen ADHD/ADD, har oplevet stressbelastning, angst eller depression på et eller andet tidspunkt i deres liv.

Stress, depression og angst er derfor meget almindelige at opleve, når du har ADHD/ADD.

Det kan omvendt siges, at ADHD uden andre diagnoser er ret unormalt. Specielt hvis du først får stillet din ADHD diagnose i en sen alder, er der næsten garanti for at du har oplevet at have en depression, angst eller en svær stressbelastning med sygemelding.

Ligeledes kan det også være at du har fået stillet diagnosen ADHD som barn. Og senere i livet, når du oplever angst eller depression eller stress, vil du selv eller andre i dit liv tænke at det nok er en del af at have ADHD.

Primær og sekundær diagnose

Du kan altså opfylde kriterierne for både ADHD og en anden diagnose. I det tilfælde hvor du har fået stillet ADHD- diagnose som barn, vil de angst, stress, depression ses som sekundære.

Sekundær betyder ikke, at de ikke skal behandles. Tværtimod de følge “sygdomme” i form af andre psykiske vanskeligheder, skal også behandles når du har ADHD.

Sådan som jeg forstår problemet, er at vores samfund ofte kun har fokus på at behandle din ADHD med medicin og muligvis med hjælp til struktur i din hverdag. Der er ikke fokus på, hvordan du takler din hjerne eller dine følelser. Derfor er samtaleterapi vigtigt når du får stillet en ADHD-diagnose. Terapien kan mindske risikoen for, at du udvikler sekundære diagnoser såsom angst, stressbelastning og depression.

Angst, depression, stress og sendiagnosticeret med ADHD?

Har du igennem dit liv gentagne gange har haft angst, depression og stress i så svær en grad, at du har måtte sygemeldes? Og senere stillet en ADHD-diagnose, kan du tænke, at nu er alle dine problemer løst. Det er de desværre ikke. Din ADHD har gjort dig sårbar overfor angst, depression og stress, men den er ikke årsagen.

Medicinen kan hjælpe på din ADHD og mindske din sårbarhed. Jeg vil altid anbefale at du også får et terapiforløb med fokus på, hvordan du kan lære at takle dit liv anderledes, så du ikke bliver sårbar over for angst, stress og depression.

Stå stærkere

Viden er magt og jo mere du ved om dig selv og hvilke sårbarheder du bærer rundt på, desto stærkere står du. Når du kobler din viden til konkrete startegier og teknikker som du har lært i terapiforløbet, vil du med stor sandsynlighed kunne forhindre at du lander tilbage i stresssygemelding, angst og depression.

Vi er eksperter i ADHD, angst, depression og stress. Vi har både klinik i Hellerup, Hornbæk og vi tilbyder også onlinepsykologforløb, hvis du bor længere væk.

Lær mere og stå stærkere

Vi har valgt at dele ud af vores ekspertise via blogindlæg på vores hjemmeside. Kigger du rundt i de mange indlæg, vil du kunne finde masser af øvelser og artikler til at reflektere over.

Har du lyst til at få flere inspirerende artikler, så tjek vores hjemmeside ud, eller meld dig til vores mail-liste og start din vej mod forandring! Du kan også booke en tid til samtale på 30911771 eller vores sikre e-mail terapi@minterapi.dk

De bedste hilsner

Psykolog Siri Wessel Wetlesen

Specialpsykolog i Psykiatri, Stressbehandling, Angst, Depression, ADHD, Autisme og Behandling af Personlighedsforstyrrelser.

Psykologklinik nær København, i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland, Hornbæk

Post Tags :

ADHD, ADHD og Angst, ADHD og depression, ADHD og diagnoser, ADHD og Stress, Angst, Psykolog Hellerup, Psykolog og ADHD, Siri Wessel Wetlesen

Modtag gratis vores ADHD - ebog: "Gør din ADHD til din Superpower"

Specialpsykolog Siri Wessel Wetlesen

Det vigtigste for mig er, at du føler dig velkommen og tryg i psykologrummet. Samtidig med at du bliver udfordret og udvikler dig igennem samtalerne!

MinTerapi anvender cookies. Cookies indeholder information, som kan bruges til f.eks. statistik, registrering af hvilken browser en bruger benytter, m.v. Den information, vi indsamler via cookies, bliver udelukkende brugt internt i MinTerapi. En cookie på MinTerapi kan ikke indsamle oplysninger på din computer, og den kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Hvis du ikke er interesseret i, at cookies bliver lagret på din computer, skal du ændre indstillinger i din browser.  Læs mere