ADHD kost – kan kosten påvirke ADHD?

ADHD, MinTerapi, Psykolog

ADHD kost – kan kosten påvirke ADHD?

ADHD kost Kan kost påvirke din ADHD? Det er et virkelig interessant og aktuelt felt. Her fornyligt kom et nyt dansk studie ud om kost og depression af Linnea Hedlund og Poul Videbech. I studiet finder de, at svær depression er ledsaget af inflammation. Inflammation er, når dit immunforsvar reagerer på bakterier eller virus, der […]

ADHD kost

Kan kost påvirke din ADHD? Det er et virkelig interessant og aktuelt felt.

Her fornyligt kom et nyt dansk studie ud om kost og depression af Linnea Hedlund og Poul Videbech. I studiet finder de, at svær depression er ledsaget af inflammation. Inflammation er, når dit immunforsvar reagerer på bakterier eller virus, der er kommet ind i kroppen. Inflammation kan undersøges via en blodprøve, hvor lægen ser på dine hvide blodlegemer. Inflammation er en del af kroppens immunforsvar og er derfor en hel naturlig reaktion, som din krop kommer med, når den er under angreb.

Sådan kan du selv påvirke inflammation

Det har længe været kendt viden, at du selv kan bekæmpe inflammation via din kost. Linnea Hedlund og Poul Videbech studie viser altså en sammenhæng mellem inflammation og svær depression. Det er ikke utænkeligt, at der også vil kunne findes en sammenhæng mellem ADHD sværhedsgrad og inflammation.

Derfor kan det være interessant for dig, der har ADHD eller er pårørende til en der har ADHD, at kigge på din/ jeres kost, og hvad du/I selv kan ændre på. Hvordan hænger ADHD og kost sammen?

Kost ændringer og ADHD

Vi har længe hørt på mantraet “Spis Sundt”. Men hvad er egentligt ikke blot sundt at spise men også det rigtige at spise? Hvad kan påvirke din ADHD i en positiv retning? Og hvad kan måske i værste fald gøre den værre? Nedenfor kan du læse hvordan kost og ADHD kan påvirke hinanden.

ADHD-kost – Proteiner

Proteiner er vigtige for vores celler og vores hjerner. Proteiner spiller en vigtig rolle i at producerer de aminosyrer, der omdannes til neurotransmittere. Neurotransmitterenes job er, at transportere signaler fra nervecellerne til de udvalgte celler. Det er kroppens kemiske stoffer der frigøres i synapserne i cellerne og overfører signalet fra en neuro til den næste. De sørger altså for at cellernes evne i kroppen til at kommunikere.

Proteinerne er således byggesten i de aminosyrer, der skal transporteres til hjernen. Aminosyrer omdannes til forskellige neurotransmittere. I dag kender vi ret mange neurotransmittere, blandt de mest kendte og vigtigste er serotonin, noradrenalin, dopamin, GABA og glutamat. En ADHD kost med flere proteiner kan altså gavne dig.

Mad der indeholder protein kan være

 • Kød og kylling
 • Fisk og skaldyr
 • Bønner og linser
 • Æg
 • Nødder
 • Chiafrø
 • Skyr

ADHD kost – Komplekse kulhydrater

Ligesom proteiner kan komplekse kulhydrater forhindre at dit sukkerniveau stiger. Ved at spise denne type af kulhydrater kan du også føle dig mæt længere og det kan forhindre at du går og småspiser. Der er også nogle der anbefaler at du spiser dem før sengetid, da de kan give dig en bedre søvn, men der mangler forskning til at bekræfte dette.

Mad der indeholder komplekse kulhydrater kan være

 • Frugt
 • Grøntsager
 • Fuldkorns brød og pasta
 • Brune ris
 • Bønner og linser

Vitaminer og mineraler

ADHD kost – Vitamins and minerals

Studier kobler ADHD til et lavt niveau af visse mikronæringstoffer, fx jern, magnesium, zink, vitamin B-6 og vitamin D. Det er dog usikkert om det er pga de lave niveauer at du udvikler ADHD. Derfor er det også usikkert om du vil opleve en forbedring af dine symptomer ved at spise flere af disse næringsstoffer.

Uanset hvad der er årsagen, er disse næringsstoffer alle vigtige i din kost. Derfor kan du med fordel tænke dem ind i det du spiser.

Jeg vil ikke anbefale dig, at tage et ernæringstilskud medmindre din læge kan se at du mangler disse næringsstoffer i din blodprøve.

Tager du vitamintilskud, vil jeg råde dig til at overholde den anbefalede daglige dosis. Overdosering af vitaminer kan i værste tilfælde fx skade dine nervebaner og din lever.

Du kan finde næringsstofferne i disse fødevarer

 • Jern: Kød, lever, kidneybønner og tofu
 • Zink: Kød, skaldyr, bønner og nødder
 • Magnesium: Græskarkerner, nødder, spinat og peanuts
 • Vitamin B-6: Æg, fisk, peanuts og kartofler
 • Vitamin D: Fed fisk, lever, æggeblomme.

ADHD kost – Omega – 3 fedtsyre

Omega-3 fedtsyre er vigtig fedt som du skal have via din kost. De er særligt gavnlige for dit hjerte og din hjerne. Studier har vist at børn med ADHD kan have et lavere niveau af omega-3 fedtsyre. Studier har vist at ved at børnene indtager omega – 3 fedtsyre kan det have en gavnlig effekt på symptomerne. Det menes at det har en positiv effekt på opmærksomhed, fokus, motivation og arbejdshukommelsen.

Ovenstående kostråd kan ikke erstatte ADHD medicin. Du kan vælge at bruge kostrådene som en hjælp til undersøge om du kan bedre din ADHD-symptomer med din kost. Kosten kan desværre ikke erstatte den medicinske behandling af ADD/ADHD.

Kontakt os for hjælp til din ADHD/ADD

Vi har valgt at dele ud af vores ekspertise via blogindlæg på vores hjemmeside. Kigger du rundt i de mange indlæg, vil du kunne finde masser af øvelser og artikler til at reflektere over.

Har du lyst til at få flere inspirerende artikler, så tjek vores hjemmeside ud, eller meld dig til vores mail-liste og start din vej mod forandring! Du kan også booke en tid til samtale på 30911771 eller vores sikre e-mail terapi@minterapi.dk

De bedste hilsner

Psykolog Siri Wessel Wetlesen

Specialpsykolog i Psykiatri, Stressbehandling, Angst, Depression, ADHD, Autisme og Behandling af Personlighedsforstyrrelser.

Psykologklinik nær København, i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland, Hornbæk

Post Tags :

ADHD, ADHD hos kvinder, ADHD og kost, Kostråd og ADHD, Psykolog Hellerup, Psykolog og ADHD, Siri Wessel Wetlesen

Recent Post

Modtag gratis vores ADHD - ebog: "Gør din ADHD til din Superpower"

Specialpsykolog Siri Wessel Wetlesen

Det vigtigste for mig er, at du føler dig velkommen og tryg i psykologrummet. Samtidig med at du bliver udfordret og udvikler dig igennem samtalerne!

MinTerapi anvender cookies. Cookies indeholder information, som kan bruges til f.eks. statistik, registrering af hvilken browser en bruger benytter, m.v. Den information, vi indsamler via cookies, bliver udelukkende brugt internt i MinTerapi. En cookie på MinTerapi kan ikke indsamle oplysninger på din computer, og den kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Hvis du ikke er interesseret i, at cookies bliver lagret på din computer, skal du ændre indstillinger i din browser.  Læs mere