ADHD er ikke-diagnosticeret eller underdiagnosticeret hos piger og kvinder. Symptomerne skal vise sig før 7-års alderen.

ADHD i skolen

Piger er mere uopmærksomme, indadvendte og stille. De er ofte elever, der arbejder rigtig meget og kan beskrive at de har en perfektionistisk tilgang til tingene. De sidder måske i klassen og dagdrømmer. Eller de er de elever som gerne hjælper læreren med ting, så de ikke behøver at sidde stille så længe ad gangen. Deres adfærd i skolen er altså socialt mere acceptabelt end en dreng med ADHD, hvor hyperaktiviteten vil vise sig lidt anderledes, ved at de fx har et udadreagerende temperament, de afbryder timen, de kan ikke sidde stille mv.

Mange af piger og kvinder med uopdaget ADHD kan beskrive, at de har lavt selvværd, selvom de klarer sig godt i skolen. De oplever ofte en kronisk ængstelighed og uro i kroppen.

ADHD og venskaber

Socialt kan de beskrives som “sociale sommerfugle”, hvor de har flere venskaber, men måske ikke så dybe venskaber, fordi de flagrer lidt rundt mellem venner. De kan også have en tendens til at have flere kortvarige kærlighedsforhold. Dette skyldes, at det kræver opmærksomhed at pleje og vedligeholde venskaber og kærlighedsrelationer. Det kræver en vedvarenhed som kan være svær, hvis du har ADHD og ofte kommer til at kede dig eller i samtaler allerede er på vej et andet sted hen i dit hoved og derfor ikke så opmærksom på den, der sidder lige foran dig. Det vil naturligt have en indvirkning på udviklingen af sociale relationer og venskaber.

Konsekvenser ved uopdaget ADHD hos piger

  • Nogle piger udvikler det der kan minde om OCD, de begynder at have en omfattende tjekkeadfærd, for at sikre sig at de ikke har glemt noget.
  • De har ofte lavt selvværd og deres præstationer kan svinge utrolig meget, således at de kan få en høj karakter i en opgave og en lav i en anden opgave. Dette kan frustrere lærerne eller få lærerne til at tro at de har snydt eller været ekstra dovne. Dette er imidlertidig ikke rigtigt, da præstationer i opgaver kan påvirkes af om pigerne har deres menstruation. I tider med menstruation vil østrogenniveauet påvirke deres præstation, således at de præsterer dårligere. Deres hoved bliver mere kaotisk og deres ADHD vanskeligheder bliver tydeligere i disse perioder.
  • De kan opleve et højt niveau af angst og ængstelighed. Dette er fordi de konstant føler at de glemmer noget. De bruger ekstra energi på at sikre sig at de ikke har husket noget og derfor stresser de deres system og føler sig kronisk angst og nervøse. De kan også have et behov for at øge deres eget stressniveau, da nogle piger har opdaget at dette kan få hjernen til at virke bedre, da den så er på overarbejde og det derved er nemmere at komme i gang med ting eller få færdiggjort opgaver. Et øget stressniveau kan derved være en måde at håndtere ADHD vanskelighederne på, da deres hjerne således er konstant i gang.
  • De kan udvikle depression. Personer som har været udsat for stress i længere tid kan udvikle depression, da hjernen forsøger at kompensere for stressen ved at kræve, at du sætter tempoet ned. Depression kan også opstå fordi piger med ADHD kan se at de kæmper hårdere end andre og de kan ikke forstå hvorfor. Dette kan fører til hyperrefleksion over livet og negativ tænkning om dem selv og deres evne til at håndtere livet. Forsøget på at kontrollere den indre følelse af ængstelighed og måske også af irritabilitet og frustration og sikre at omgivelserne ikke opdager, hvordan de faktisk har det, kan også øge risikoen for depression.

Derfor kan kvinder få en anden diagnose end ADHD, selvom deres primære problem er ADHD. Når kvinder med ADHD bliver diagnosticeret med depression eller angst og får behandling for dette, vil denne behandling ofte ikke virke. Dette er fordi det ikke er de grundlæggende problemer, der bliver behandlet.

Den rigtige diagnose er vigtigt i forhold til behandling af det, der er de primære og grundlæggende vanskeligheder. Og mange kvinder kan fortælle om den kæmpe lettelse de oplever, når de starter på ADHD medicin. De kan opleve at deres depression eller angst forsvinder helt for første gang i deres liv. Medicin skal dog aldrig stå alene, da der kan være følgevirkninger af ubehandlet ADHD som medicinen ikke ændrer på. Det kan være adfærd eller tænkningen eller sociale relationer som fortsat kan være svære at håndtere og giver problemer i dagligdagen.

Se interview med Dr. Aleya om ADHD hos piger https://www.youtube.com/watch?v=3ttaSBVrC3Y

Vi samarbejder med psykiatere i at stille den rigtige diagnose. Vi arbejder også med strategier i forhold til ADHD og har et indgående indblik i hvad der virker og hvad der ikke virker.

ADHD – hos piger og kvinder(Åbner i en ny browserfane)

ADHD-symptomer hos piger og kvinder(Åbner i en ny browserfane)

Kontakt os hvis ovenstående giver dig anledning til at opsøge hjælp terapi@https://www.https://usercontent.one/wp/www.minterapi.dk/wp-content/uploads/2021/07/1pexels-brenoanp-1136571-scaled-1.jpg.dk/wp-content/uploads/2021/04/pexels-photo-110473-1.jpeg.dk?media=1642860251

De bedste hilsner

Siri Wessel