Psykisk vold og manipulation – når din oplevede virkelighed falder fra hinanden

Psykisk vold og manipulation er noget af det mest ødelæggende du kan gå igennem. Det er som frøen, der kommer i koldt vand som langsomt varmes op. Frøen vil ikke forsøge at hoppe ud af det kogende vand, den vil blive indtil den er kogt. Det modsatte sker hvis frøen kom direkte i det kogende vand, så vil den hoppe ud af det, så hurtigt den kan.

Psykisk vold defineres som når en person tæt på dig nedgør dig, ydmyger dig, dominere, manipulerer og truer dig. Isolation er også ofte en konsekvens af psykisk vold.

Psykisk vold og manipulation starter ofte med, at den anden person ser alt det bedste i dig. Personen beundrer alle dine bedste sider og ser kun dem. I starten kan det være, at personen fortæller dig, at du er unik. Han/ hun har aldrig mødt et menneske som dig. Du er noget helt særligt. Personen siger “Du kan ikke finde på at behandle andre ondt, eller såre dem, eller være dem utro, eller skændes”. Du bliver defineret som en perfekt person.

Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte?

Det er fantastisk og forførende, at opleve et andet menneske se alt det skønne og smukke i dig. Det er naturligt, at du vil gøre alt for at den anden person vil opretholde det billede af dig. Du vil holde op med at skælde ud, stoppe med at vise dine “negative” følelser, gøre alt for ikke at såre dem osv, osv.

Forelsket i en narcissist?

Langsomt er du fanget i guldburet af at være perfekt. Alt hvad der ikke er perfekt ved dig, udskammer du selv. Den anden behøver ikke at gøre det mere. Du bliver din egen bedste torturbøddel. Din partners virkelighed, bliver mere virkelig end din egen. Du vil gerne tilbage til starten, hvor du blev set i lyset af at være unik og helt igennem smuk.

Alene i parforholdet?

Du stopper kontakten med venner og veninder, der stiller spørgsmålstegn ved din nye virkelighed. Du føler dig utro når du taler med andre om at tingene kan være anderledes eller forstås anderledes. Du stopper med at fortælle andre om, hvad der foregår bag hjemmets fire vægge.

Hvordan stopper manipulationen?

“It takes a village”

Det er først når din virkelighed stopper, at du opdager at den ikke var sand eller hele sandheden. Det kan være at din partner går fra dig, fordi han eller hun har forelsket sig i ny person. Det kan være, at du på en anden måde får en pause fra din partners virkelighed. Du begynder at undre dig. Du sætter spørgsmålstegn ved den virkelighed du lever i. Det kan være udløst af, at du starter på en ny arbejdsplads, hvor dine kollegaer viser dig at verden kan se anderledes ud. Eller du møder en ny ven eller veninde der tør sætte spørgsmåltegn ved det du fortæller om, uden at dømme.

Det tager en landsby, at komme ud af et forhold, hvor du er blevet manipuleret med og din virkelighed er blevet erstattet af din partners virkelighed. Dit syn på dig selv er inficeret af din partner. Alene vil du opleve en følelse af ensomhed og håbløshed og tomhed. Sammen med andre vil du opleve forvirring. Du vil forsøge at genforhandle virkeligheden igen og igen. Og ende ved samme konklusion. Det du levede i var ikke sandt. Det var en illusion. Ingen er perfekte – heller ikke dig eller din partner. Dit guldbur var ikke et godt sted for dig.

“Sometimes people don’t want to hear the truth because they don’t want their illusions destroyed” Friedrich Nietzsche

Vejen tilbage til dig

Fortvivl ikke. Det kan godt være at vejen føles lang. Men i sammenligning med at leve resten af dit liv i guldburet, så er vejen autentisk, ægte, fyldt med glæde og smerte, fyldt med vrede og grin. Det er en hel verden du går i møde. Ikke en perfekt verden, men en verden hvor der er plads til hele dig og ikke kun dele af dig. Du skal lære ikke at tilpasse dig. Du skal lære, hvad du kan lide. Du skal lære, at du er elsket, uanset om du er glad, god, eller dum og ond.

ikigai

Har du lyst til at få flere inspirerende artikler, hjernens-stoffer, eller meld dig til vores mail-liste og start din vej mod forandring! Du kan også booke en tid til samtale på 30911771 eller terapi@https://www.https://www.minterapi.dk/wp-content/uploads/2021/07/1pexels-brenoanp-1136571-scaled-1.jpg.dk/wp-content/uploads/2021/04/pexels-photo-110473-1.jpeg.dk og få det fulde udbytte af den forandring du er på vej mod!

De bedste hilsner 

Siri Wessel
 Wetlesen

Psykologklinik nær København i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland i hjertet af Hornbæk

Specialpsykolog og specialist i psykoterapi

Brug for en dygtig psykolog?
Kontakt os!

Erfarne Og Omsorgsfulde Psykologer. Speciale i Stress, Angst, ADHD, Autisme, Høj Begavelse

Adresse

Følg Os

Nyhedsbrev

Du er tilmeldt nyhedsbrevet Hov noget gik galt. Prøv igen.

© 2024 Copyright MinTerapi -Psykologklinik v. Siri Wessel